poniedziałek, 4 czerwca 2018

Wegańskie tiramisu z truskawkami

Tiramisu to słodki włoski deser, który można przygotować również w wersji wegańskiej. Jeśli dotąd nie próbowaliście, to żałujcie. Wyszedł zaskakująco smaczny, o posmaku orzechowym. Oryginalne tiramisu można modyfikować na wiele sposobów. Podobno wersja z matchą jest przepyszna!

Krem tiramisu:

200 g naturalnego tofu
150 ml  mleka roślinnego
50 ml oleju kokosowego
150 ml cukru pudru
50 ml ksylitolu
1 łyżka ekstraktu z wanilii
sok wyciśnięty z 1-2 cytryn

Wszystkie składniki włóż do blendera kielichowego i miksuj, zaczynając od małych obrotów coraz to je zwiększając. Sok z cytryny dolewaj stopniowo, próbując krem aby nie był za kwaśny. Smak trzeba wypośrodkować. Miksuj około 3-5 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.

Poncz do biszkoptów:
100 ml wrzątku
100 ml nalewki żurawinowej
2 łyżki mocnej kawy mielonej (lavazza)

Kawę zalej wrzątkiem, poczekaj aż się zaparzy. Przestudź i odcedź z fusów. Dolej nalewkę i wymieszaj.

Dodatkowo:
truskawki
kakao (jeśli lubisz)
biszkopty okrągłe
bezy

Biszkopty maczaj w ponczu i ułóż warstwę w naczyniu, w którym będziesz przygotowywać tiramisu. Możesz je połamać aby wypełnić przestrzeń pomiędzy biszkoptami. Na warstwę biszkoptów nałóż warstwę kremu, następnie biszkopty i znów krem. Schłódź co najmniej 2 godziny. Można jeść na drugi dzień. Udekoruj jak lubisz przed podaniem.


https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/06/weganskie-tiramisu-z-truskawkami.htmlhttps://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/06/weganskie-tiramisu-z-truskawkami.htmlhttps://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/06/weganskie-tiramisu-z-truskawkami.htmlhttps://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/06/weganskie-tiramisu-z-truskawkami.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz