Pysznie mokre ciasto po którym obliżesz palce, tak to ono!
Maksymalnie wilgotne dzięki ananasowi i marchewce. Proste w przygotowaniu, idealne do pieczenia - nie uda Ci się upiec zakalca. To ciasto ma same zalety, a na koniec posmarujesz go masą z serka kremowego z nutką wanilii.
Czego chcieć więcej? Zabieraj się do pieczenia :)
700 g marchwi
1 szklanka zmiksowanego ananasa
4 jajka
125 ml oleju rzepakowego
1 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
160 g posiekanych orzechów pekan
500 g mąki
250 g cukru białego
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie suche składniki umieść w misie robota i wymieszaj na małych obrotach za pomocą ubijaczki do ciast ucieranych. Mokre składniki, czyli jajka, olej ekstrakt z wanilii oraz ananasa wymieszaj dokładnie ze sobą i dodaj do suchych. Całość mieszaj na średnich obrotach aż co całkowitego wymieszania się składników, ma powstać lejące się ciasto. Teraz w trzech etapach dodaj marchew, za każdym razem dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 170 o góra-dół bez termoobiegu.
Prostokątną blachę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Powoli wlej ciasto, rozprowadź szpatułka aby było wszędzie równo.
Blachę włóż do piekarnika i piecz ciasto około 40 minut do suchego patyczka.
Polewa:
250 g sera sernikowego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Składniki wymieszaj razem za pomocą rózgi, odstaw do lodówki.
Do ozdoby:
pomarańczowe pastylki czekoladowe*
Pastyli rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali i przełóż do rękawa cukierniczego, zakręć i zamknij za pomocą klipsa do zamykania woreczków.
Wystudzone ciasto pokrój na trójkąty i posmaruj polewą z serka kremowego. Przestudzoną lecz jeszcze płynną czekolada wyciskaj wzorek na polewie. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Możesz tez najpierw posmarować ciasto polewą, a potem pokroić i zrobić wzorek.
*użyłam Candy melts firmy Wilton
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz