Upały wracają, a wraz z nimi orzeźwiające potrawy. Zimne, mało kaloryczne i zaspokajające głód szybkie posiłki.
Chłodnik można zrobić na bazie jogurtu, zsiadłego mleka czy kefiru.
Doskonałe tradycyjne chłodniki z dodatkiem śmietany, warzywne i owocowe. Idealne na cieplejsze dni, kiedy nie chce się jeść ciepłych potraw.
Ogórki są bardzo orzeźwiające, zdrowe i zawierają mało kalorii. Idealnie nadają się na chłodniki. Ogórki z młodymi listkami warzyw to doskonałe połączenie.
5 średnich ogórków gruntowych
75 g mix'u młodych liści botwinki, szpinaku, rukoli
400 ml kefiru
50 ml oleju dyniowego*
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Ogórki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w blenderze, dodaj młode liście i wstępnie posól. Dodaj kefir, olej dyniowy, czosnek oraz odrobinę pieprzu. Zmiksuj wszystko aby nie było grudek. Dopraw ostatecznie do smaku, przelej do pojemnika i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Do dekoracji użyj ziół ogrodowych oraz młodych listków botwinki.
*olej dyniowy jest prozdrowotny, obniża cholesterol, jest lekko strawny, zawiera dużo kwasów omega-6. Wzmacnia układ odpornościowy, a także ma dobroczynny wpływ w przypadku alergii, hamuje reakcje alergiczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz