Strony

sobota, 27 lipca 2019

Kompot wieloowocowy

W dobie najróżniejszych kolorowych napojów, zapominamy o tych dawnych sposobach. A mianowicie o kompocie, który robiły Nasze Babcie.
pamiętam jak dziś, kiedy Babcia robią kompot i przelewała go do butelki po mleku i razem z Dziadkami chodziliśmy na działkę. Gdzie spędzaliśmy całe dnie. Jedliśmy warzywa prosto z krzaków, owoce z drzew i wszyscy się razem dobrze bawiliśmy.'
Kompot to najtańszy i najprostszy sposób na smaczny, kolorowy napój. Latem z kostkami lodu chłodzi. Można go zrobić z każdych owoców. Z cukrem lub bez to idealny domowy napój!

250 g wiśni
200 g czarnych porzeczek
200 g czerwonych porzeczek
100g cukru
2 litry wody

Owoce umyj i przełóż do garnka, zalej wodę i gotuj aż owoce puszczą sok i się rozgotują. Pod koniec dodaj cukier - ilość zależy od Ciebie. Nie musisz go dodawać, a bazować na cukrze zawartym w owocach. Spróbuj jeśli jest wystarczająco esencjonalny, wyłącz gaz i odstaw do ostudzenia. Mój kompot gotował się 40 minut.
Kiedy całkowicie będzie ostudzony przelej go przez sito do dzbanka. Kompot przechowuj w lodówce.
To przepis na kompot do bieżącego spożycia.
Możesz kompot przelewać jeszcze gorący do słoików, wcześniej wyparzonych! Tak zakręcone słoiki trzeba zapasteryzować minimum 30 minut. Pamiętaj jeśli pasteryzujesz gorący kompot wkładaj słoiki do ciepłej wody. Tak przygotowane słoiki z kompotem możesz przechowywać do zimy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz