Strony

niedziela, 4 sierpnia 2019

Puszysta dróżdżówka z letnimi owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe to najpopularniejsze polskie ciasto. Przygotować je można je na słodko i słono. Pierwsza opcja jest bardziej popularna i częściej wykorzystywana w kuchni.
Moja Babcia co niedziele robiła ciasto drożdżowe z kruszoną, było niebiańsko lekkie i puszyste. Do dziś wspominam chrupiącą kruszonkę.
Mając we wspomnieniach tę drożdżówkę postanowiłam upiec swoją i wyszła mi rewelacyjnie. Nie znając przepisu Babci nieskromnie mogę powiedzieć udało mi się. Przypomina ją, ale oczywiście nie jest taka sama. Puszysta, lekka jak chmurka, a w środku ma owoce. No i ta kruszonka! To jest to wykończenie, kropka nad i. Po prostu zrób ją!

Nadzienie
50 g porzeczek czerwonych
50 g porzeczek czarnych
50 g wiśni bez pestek
2 łyżki cukru

Owoce wymieszaj wraz z cukrem. Takimi nadziewaj kulki ciasta.

Kruszonka
50 g masła
50 g cukru
150 g mąki

Z podanych składników zrób kruszonkę. Niech ma małe i większe grudki.

Przygotuj ciasto:

500 g maki pszennej typ 450
szklanka mleka
125 g masła
7 g suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli


Masło rozpuść i ostaw do ostygnięcia. Weź drożdże i przesyp do miski, dodaj łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut. W tym czasie podwoja swoją objętość.Do miski robota wsyp mąkę, dodaj sól i pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodaj mokre składniki i zaczyn do mąki. Za pomocą haka wyrabiaj ciasto drożdżowe. Jest gotowe gdy z łatwością odchodzi od ścianek misy. Jeśli uważasz, ze jest zbyt lejące się dodaj mąki lub ciepłego leka gdyby było za twarde.
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Formę w kształcie kwadratu wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160o góra-dół bez termoobiegu.
Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie na stolnicy lekko podsypując mąką. Rób to tylko chwilę, tak aby nie lepiło się do rąk. Podziel ciasto na 9 części, z każdej uformuj kulkę i spłaszcz ją, do środka wkładaj po łyżce nadzienia i zlep dokładnie brzegi. Uformuj ponownie kulkę i włóż do formy. Postępuj tak z pozostałymi 8 częściami. z wierzchu posmaruj białkiem lub rozpuszczonym masłem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut aż będzie pięknie brązowa. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. Patyczek musi być suchy.
Podawaj z ciepłym mlekiem lub jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Dzięki temu, że jest przygotowana z kulek ciasta, z łatwością oderwiesz kawałki. Nie trzeba jej kroić.


https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/08/puszysta-drozdzowka-z-letnimi-owocami-i.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/08/puszysta-drozdzowka-z-letnimi-owocami-i.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/08/puszysta-drozdzowka-z-letnimi-owocami-i.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/08/puszysta-drozdzowka-z-letnimi-owocami-i.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/08/puszysta-drozdzowka-z-letnimi-owocami-i.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/08/puszysta-drozdzowka-z-letnimi-owocami-i.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz