Strony

sobota, 5 października 2019

Chrupiący dorsz z polentą i kurkami

Kiedy sezon na grzyby, warto z niego korzystać. Zaopatrujcie się, przetwarzajcie i jedźcie - to Nasze polskie złoto! Pyszne grzyby pod każda postacią. W wielu restauracjach polecają menu sezonowe -grzybowe. Możesz zjeść grzyby pod każdą postacią. Bardzo lubię kurki, a także kominki - za którymi tęsknię i wzdycham. Nigdzie niestety ich dostać nie mogę.
W moim daniu kurki do dodatek, pysznie obsmażone na masełku.
Oliwę koperkowa przygotuj sobie wcześniej.


170 g polędwicy z dorsza na osobę
200 g kaszki kukurydzianej
70 g masła
50 g oleju rzepakowego + 20 g masła
50 g kurek
sól morska
pieprz biały
oliwa koperkowa

Panierka do ryby

40 g kaszki kukurydzianej
mąka pszenna
1 jajko

Oliwa koperkowa
100 g koperku
100 g oleju rzepakowego

Koperek posiekaj drobno, przełóż do mniejszego rondla i zalej olejem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Nie może się przypalić. Jeśli masz termomix, ustaw na 55 stopni na 7 minut. Po tym czasie zblenduj i przecedź przez gazę kilka razy złożoną. Oliwa gotowa!

Kaszkę kukurydziana ugotuj na papkę w stosunku 2:1 dla wody. Kaszka ma być rozgotowana. Do ugotowanej kaszki dodawaj w kawałkach 70 g masła. Ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą kaszkę zblenduj aby nie było żadnych grudek.
Kurki usmaż na maśle na rumiano. Puszcza soki, które trzeba odparować.
Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Zapanieruj w mące, potem w jajku i kaszce kukurydzianej. Usmaż na mieszanym tłuszczu na brązowo-złoto.

Dorsza podawaj na polencie, polanej oliwą. Dzięki panierce z kaszy dorsz będzie wyjątkowo chrupiący. Oczywiście możesz zapanierować rybę tylko w mące. Na białym talerzu panierka bez kaszki. Wybór pozostawiam Tobie.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/10/chrupiacy-dorsz-z-polenta-i-kurkami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/10/chrupiacy-dorsz-z-polenta-i-kurkami.html
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/10/chrupiacy-dorsz-z-polenta-i-kurkami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/10/chrupiacy-dorsz-z-polenta-i-kurkami.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz