Te jajka nie tylko będą efektownym hitem na Twoim stole, a i smak ich Cię zaskoczy. Po prostu są bajecznie intensywne, odświeżą stół swoją barwą. Idealnie smakują podane z majonezem. To prawdziwy hit Wielkanocnego stołu, jeśli chcesz pokazać coś innego niż klasyczne jajka z majonezem.
Marynowane w zalewie są lekko ostre za sprawą octu i minimalnie słodkie dzięki buraczkom.
Co roku staram się by na moim stole pojawiło się jakieś nowe danie. To bardzo fajny pomysł by zaskoczyć bliskich.
1 większy burak
150 ml octu
400 ml wody
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
4 ugotowane na twardo jaja
Buraka umyj i pokrój w plastry, włóż do rondelka i dodaj resztę składników. Zagotuj marynatę, zmniejsz ogień i gotuj całość 10 minut. Po tym czasie odstaw garnek z palnika i ostudź zalewę.
Jaj obierz delikatnie, opłucz i włóż do słoika. Musi być wcześniej wyparzony. Zalej ostudzoną zalewą, zakręć pokrywkę i odstaw chłodne i suche miejsce na kilkanaście godzin. U mnie jajka marynowały się 15 godzin. Efekt marynowania można osiągnąć po 7 godzinach, ale im dłużej tym bardziej będą intensywne!
Podawaj z majonezem, udekoruj mikroziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz