Baba piaskowa to najpopularniejsze ciasto na Święta Wielkiej Nocy. Lukrowana baba, na którą się czeka cały rok. Bo w Święta smakuje najlepiej.
Oczywiście możesz polać babę czekolada i ozdobić orzechami. Ale tradycyjnie baba jest z lukrem. Tak gęstym i słodkim, dopełniającym smak babki.
Jest prosta w przygotowaniu. Jest wypiekiem z którym poradzi sobie zarówno amator jak i doświadczona osoba w kuchni.
180 g margaryny
70 g masła
250 g cukru białego
250 g mąki pszennej tortowej
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
sok z 1 cytryny
10 g proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem, po czym dodawaj żółtka - jedno po drugim. Teraz dodaj cukier waniliowy oraz pastę waniliową cały czas ucierając w robocie (końcówka do ciast ucieranych). Następnie dodaj sok z cytryny i skórkę, wymieszaj i dodawaj po łyżce mąkę. Postępuj tak z mąką aż się skończy.
Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki.
Formę do babki wysmaruj obficie masłem. Ja użyłam kamionkowej formy mojej Babci. Do wysmarowanej formy przełóż ciasto.
Babę piecz w nagrzanym do 170o piekarniku bez termoobiegu przez około godzinę. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowa. Tak będzie jeśli patyczek będzie suchy.
Babę ostudź, a potem wyjmij z formy.
Z 1 białka i cukru pudru zrób lukier. Dodaj tyle cukru aby lukier był śnieżnobiały i gęsty. Zrób próbę patyczkiem. Nabierz trochę na patyczek io przenieś na płaska powierzchnię, jeśli nie będzie się rozpływać na boki jest gotowy.
Babę polej lukrem i udekoruj kandyzowaną skórką cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz