O tak, teraz jest sezon na rabarbar. Kwaśne, soczyste łodygi rabarbaru idealnie współgrają z puszystym ciastem drożdżowym i słodką kruszonką.
To takie doskonałe ciasto na niedzielne popołudnie.
Kruszonka
50 g masła
50 g cukru
150 g mąki
Z podanych składników zrób kruszonkę. Niech ma małe i większe grudki.
Ciasto
500 g maki pszennej typ 450
szklanka mleka
125 g masła
7 g suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli
50 g cukru
150 g mąki
Z podanych składników zrób kruszonkę. Niech ma małe i większe grudki.
Ciasto
500 g maki pszennej typ 450
szklanka mleka
125 g masła
7 g suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli
500 g rabarbaru
Rabarbar umyj, oczyść z włókien i pokrój w romby. Włóż do miski i zasyp 4 łyżkami cukru. Potrząśnij miską aby każdy kawałek był oblepiony cukrem. Odstaw aby cukier się rozpuścił.
Masło rozpuść i ostaw do ostygnięcia. Weź drożdże i przesyp do miski, dodaj łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut. W tym czasie podwoją swoją objętość. Do miski robota wsyp mąkę, dodaj sól i pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodaj mokre składniki i zaczyn do mąki. Za pomocą haka wyrabiaj ciasto drożdżowe. Jest gotowe gdy z łatwością odchodzi od ścianek misy. Jeśli uważasz, ze jest zbyt lejące się dodaj mąki lub ciepłego mleka gdyby było za twarde.
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Masło rozpuść i ostaw do ostygnięcia. Weź drożdże i przesyp do miski, dodaj łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut. W tym czasie podwoją swoją objętość. Do miski robota wsyp mąkę, dodaj sól i pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodaj mokre składniki i zaczyn do mąki. Za pomocą haka wyrabiaj ciasto drożdżowe. Jest gotowe gdy z łatwością odchodzi od ścianek misy. Jeśli uważasz, ze jest zbyt lejące się dodaj mąki lub ciepłego mleka gdyby było za twarde.
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Nastaw piekarnik na 170o góra dół bez termoobiegu.
Przygotuj formę, wysmaruj tłuszczem, wyłóż ciasto i palcami rozprowadź ciasto na całej formie. Na cieście ułóż rabarbar i posyp kruszonką. Piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Suchy patyczek, bez oblepionego ciasta to właśnie oznacza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz