Lato powoli pojawia się na targach, jarmarkach co widać w warzywach i owocach jakie pojawiają się u sprzedawców. Ceny są różne, ale można znaleźć perełki owocowe jak i warzywne. Na większości targów można kupić warzywa czy owoce taniej, bo mają jakaś wadę. Co nie przeszkadza w ich jedzeniu.
Zaskakujące jest to, że ceny truskawek spadają, choć czereśnie dalej wiodą prym.
I tu właśnie chodzi o truskawki, bo w serniku smakują obłędnie. Słodkie owoce z lekko kwaśnym serem i wanilią to nie lada gratka. A sernik w formie torcika to idealny deser na letnie dni.
Biszkopt
3 jajka roz. L
80 g cukru pudru
80 g mąki pszennej typ 450
Nastaw piekarnik na 160o góra dół bez termoobiegu.
Całe jajka wbij do misy robota, dodaj cukier puder i za pomocą mieszadła do ubijania wymieszaj aż powstanie jasna, puszysta masa jajeczna. Mąkę przesiej i dodaj do masy i wymieszaj powoli za pomocą silikonowej szpatułki.
Rant cukierniczy (zwykle takiego używam) ustaw na 18 cm i zepnij spinkami lub użyj okrągłęj formy. Od spodu umieść folię aluminiową i zawiń do rantu/formy aby stabilnie się trzymała. Z papieru do pieczenia wytnij koło średnicy rantu/formy i umieść w środku. Do tak przygotowanej formy wlej masę biszkoptową. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 min.
Masa sernikowa
4 płatki żelatyny (8-10 g)
500 g sera waniliowego President
150 ml śmietanki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
300 g truskawek
Truskawki przekrój na pół i odstaw.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez około 10 minut.
Śmietankę ubij na sztywno, po czym dodawaj po łyżce serek waniliowy. W między czasie rozpuść żelatynę (możesz włożyć odciśnięta żelatynę do miseczki i wstawić na 10-15 sekund do mikrofali). Kiedy już dodasz cały ser, dodaj cukier puder cały czas ubijając, ale na mniejszych obrotach. Następnie dodaj rozpuszczona żelatynę i dalej ubijaj do połączenia się składników.
Biszkopt przekrój na trzy blaty, środkowy odrzuć nie przyda ci się.
Złóż rant ponownie o 2 mm mniej niż pieczony biszkopt, połóż go na płaskim talerzu. Jeden blat włóż na dno i wylej 2 mm tężejącej masy sernikowej. Na około rantu/formy ułóż truskawki przekrojoną stroną do zewnątrz lekko je dociskając. Teraz powoli wlej 2 łyżki wazowe masy sernikowej (jeśli zostały Ci truskawki pokrój w kosteczkę i je teraz dodaj). Wykończ kolejnymi 2 łyżkami masy i przykryj drugim blatem biszkoptu. Na wierzch wylej masę na 0,5 cm, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki torcik na całą noc.
Na drugi dzień odkrój nożem od rantu/formy torcik i udekoruj go truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz