Ryba to doskonała propozycja obiadowa. Jest alternatywą dla mięsożerców i dobrym posiłkiem dla wegetarian. Przygotowanie ryby kojarzy się ze smażeniem. Jest to najłatwiejszy i zarazem najszybszy sposób. I nie ma w tym nic złego, większość przygotowywanych dań opiera się na tej obróbce termicznej. W tym przepisie też wykorzystamy ten proces, a w końcowym etapie podpieczemy rybę.
Kruszonka na rybie to doskonały sposób na urozmaicenie posiłku. Wraz z rybą i makaronem w sosie pomidorowym, będzie oryginalnym, chrupiącym dodatkiem.
Na 1 porcję potrzebujesz 100-120 g makaronu i 120 g ryby. Do tego przepisu uzyłam makaronu bavette Barilla.
300 ml pulpy pomidorowej
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli czerwonej
1 łyżeczka pesto rosso
szczypta płatków chilli
sól morska do smaku
Czosnek i cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Wrzuć cebulę, smaż 30 sekund i dodaj czosnek oraz płatki chilli. Przesmaż razem jeszcze chwilę cały czas mieszając, a następnie dodaj pulpę. Wymieszaj i duś sos na małym ogniu, dodaj pesto i sól. Duś jeszcze przez chwilkę, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos odstaw.
Makaron ugotuj wg wskazówek producenta skracając proces gotowania o 1 minutę.
Kruszonka do ryby
2 łyżki pestek z dyni
1 łyżka nerkowców
1 łyżeczka pesto rosso
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka świeżego koperku
Wszystkie składniki zmiksuj w stojącym blenderze lub malakserze.
Przygotowanie ryby
Rozgrzej patelnie wraz z olejem i usmaż filety z dorsza obtoczone w mące po 2 minuty z każdej strony.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni góra dół. Na blasze ułóż papier do pieczenia i przełóż rybę stroną od skóry do góry. Na każdy filet nałóż po czubatej łyżce kruszonki, rozprowadź po całej rybie i lekko dociśnij. Włóż do piekarnika na maksymalnie 5-6 minut.
Upieczoną rybę podawaj z makaronem wymieszanym wcześniej z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz