Kapusta kiszona to doskonałe źródło witaminy C. Więcej o właściwościach, działaniach czy niedoborze witaminy C dowiesz się z artykułu natu.care, który szczerze polecam!
Taka kapusta jest idealna na wzmocnienie odporności, jak i inne kiszonki. Domowa kapusta kiszona jest dużo zdrowsza od tej kupnej. To zimowe źródło witamin, które bez problemu zrobisz w domowych warunkach.
Aby kapusta dobrze się ukisiła potrzeba około 5-7 dni, ale można jeść już ja po 3 dniach. Idealna jako dodatek do obiadu, doskonała jako baza kapuśniaku.
Jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Wystarczy kapusta i sól, no i trochę cierpliwości. Ja kiszę mniejsze ilości, bo nie mam dużej powierzchni do przechowania przetworów.
Do kiszenia potrzebujesz kamionkowe naczynie lub wyparzony słoik.
Domowa kiszona kapusta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz