Dziś mam dla Was nie lada gratkę! Karkówka z grilla w sosie z solonymi ziarnami czarnej fasoli i sosu sojowego od @bluedragon_polska
To
jest naprawdę genialne i nie zamierzam być skromna. Do tego cytrusowo
miętowy ryż, marchewka i orzeźwiające ogórki. I ten sos na bazie octu,
cukru, czosnku, mięty i chilli. Jestem w niebie❗I dziś zdradzę Wam jak zrobić to danie i w
też w nim będziecie!
2 grube plastry karkówki
1/2 op. Black bean stir fry sauce @bluedragon_polska
Karkówkę
umyj, osusz i maczając pędzel w sosie posmaruj mięso z każdej strony.
Ugrilluj po 5 minut z każdej strony na patelni grillowej. Po tym czasie
zdejmij mięso i odłóż do miski. Niech odpocznie i puści sok.
W
międzyczasie przygotuj ryż. Do garnka wlej litr wody, dodaj kilka
gałązek mięty. Po pół cytryny i limonki, zmiażdż w dłoni i dodaj do
wody. Zagotuj wodę i wrzuć torebkę ryżu basmati. Ugotuj wg wskazań
producenta. Po czym wyjmij z wody i odłóż do miseczki.
Ostudzona
karkówkę pokrój w plastry, dodaj do soków które puściło mięso i ponownie
wrzuć na patelnię grillową. Ugrilluj do miękkości, aż cały sos
wyparuje.
Sos do warzyw
4 łyżki octu ryżowego
3 łyżeczki drobnego cukru
1 ząbek czosnku
1 łyżka drobno pokrojonej białej cebuli
Po 1 łyżeczce drobno pokrojonej natki pietruszki i mięty
Świeże chilli do smaku
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Danie podawaj na ciepło w miseczce wraz ze świeżym ogórkiem i marchewką oraz limonką. Warzywa koniecznie polej sosem z powyższego przepisu.
Strony
▼
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz