Pralinki z masła orzechowego to alternatywa dla klasycznych słodyczy. To świetna słodka przekąska w środku dnia, kiedy chcesz złapać trochę mocy. Tak je nazywam, bo te praliny to kulki mocy. Naprawdę! Serio, serio spróbuj!
Szybkie w przygotowaniu, pyszne i idealne do dzielenia się z innymi!
Ja lubię kiedy czekolada jest chrupiąca, więc wkładam je do lodówki. Nie czekam aż się później zagrzeją, zjadam od razu po wyjęciu z lodówki. Ty możesz zaczekać, jedz jak lubisz!
180 g gładkiego masła orzechowego
30g masła 82% w pokojowej temperaturze
100 g cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
Do miseczki włóż dwa rodzaje masła, cukier puder i sól. Mikserem lub blenderem z końcówką do ubijania wymieszaj wszystko razem na gładką masę. Kiedy masa będzie jednolita przykryj miseczkę folia spożywczą i wstaw ją do lodówki aby zastygła (dzięki czemu ładnie uformujesz kulki).
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Po około godzinie masa jest idealna do formowania. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i zanurzaj w czekoladzie, tak aby cała kulka była nią pokryta. Możesz sobie pomóc wykałaczką lub widelcem. Lekko strzepuj nadmiar czekolady. Kulki w niej obtoczone odkładaj na talerz lub formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki aby czekolada stężała. I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz