Sezon na dynię w pełni, więc i czas na babeczki. Sprawdzą się na halloweenowe przyjęcie, tematyczne spotkanie ze znajomymi czy po prostu fajną imprezę.
Te babeczki to kumulacja jesiennych smaków, są dyniowe, są jabłkowe z korzennymi nutami. krem jest na bazie mascarpone, białej czekolady i śmietanki. Udekoruj jak lubisz, zamiast halloweenowych groszków wybierz te bardziej jesienne, na pewno będą wyglądać pięknie.
18 muffinek*
250 g mąki pszennej typ 550
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika**
szczypta soli
140 g cukru białego3 duże jaja
200 ml oleju kokosowego lub innego tłuszczu
1 jabłko grójeckie
100 g puree z dyni
50 ml mleka
Krem
250 g mascarpone
200 ml śmietany 36%
100 g białej czekolady
4 listki żelatyny (8g)
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, kiedy napęcznieje rozpuść ją i odstaw.
Mascarpone ubij wraz ze śmietanką na sztywna masę, po czym dodaj białą czekoladę cały czas mieszając. Kiedy połącza się składniki dodaj rozpuszczoną żelatynę. Ubijaj dalej do połączenia się składników. Masę przełóż do rękawa z odpowiednią tylką (zależy jaki efekt chcesz osiągnąć, u mnie to tylka 1M). Tak przygotowana masę nałóż na babeczki, udekoruj posypkami.
Gotowe babeczki wstaw do lodówki lub podawaj od razu.
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W misce wymieszaj puree z dyni, starte jabłka, jajka oraz roztopiony olej kokosowy.
W misie robota połącz ze sobą składniki suche, czyli mąkę, cukier,
proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawę do piernika. Teraz dodaj
składniki mokre i wymieszaj do połączenia się składników. Ja robię to w
robocie za pomocą końcówki do ciast ucieranych. Możesz to też zrobić
rózgą.
Piekarnik nastaw 170o góra dół.
Blachę do muffinek, wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto łyżką do lodów (to jest bardzo pomocne).
Masę nakładaj do maksymalnej wysokości papilotki, po upieczeniu lekko opadną i będą w sam raz do dekoracji kremem.
Piecz 20-25 minut w zależności od wielkości. Sprawdź patyczkiem czy są
suche w środku, patyczek powinien być suchy po wyjęciu z muffinki.
*Muffinki - to podstawa babeczki. Babeczka, czyli cupcake jest wtedy, gdy dekoruje się ja kremem. Bez kremu to muffinka.
**Przyprawa do piernika- najlepiej zrób swoją, możesz skorzystać z mojego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i znacznie lepsza od kupnych.