Pasta z czosnku to doskonała propozycja na ułatwienie sobie życia. Wystarczy zrobić raz i mieć spokój na jakiś czas. Taką pastę możesz spokojnie wykorzystywać na wszelkie sposoby , dokładnie tak samo jak surowy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po wykonaniu można przechowywać pastę w szklanym słoiku do miesiąca czasu w lodówce.
Ta pasta to też doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru czosnku. Dzięki czemu zabezpieczysz warzywo przed zepsuciem.
300 g czosnku
50 ml oleju rzepakowego
25 ml białego wina
1 łyżeczka soli
Czosnek obierz i przełóż do malaksera, zacznij blendować pulsacyjnie. Dodaj wino, oliwę i sól, po czym dalej blenduj. Pasta powinna wyjść jednolita, w razie potrzeby dolej więcej oleju. Tak przygotowaną pastę przełóż do małych słoiczków, na wierzchu nalej odrobinę oleju, po czym zakręć słoiczki. Przechowuj w lodówce. Po każdym użyciu możesz na wierzch nalej odrobinę oleju aby zabezpieczyć pastę przed zepsuciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz