Omlet, który sam się robi - takie nagłówki znajdziesz przy opisie tego omletu w internecie. I fakt, tylko troszeczkę trzeba mu pomóc.
Jest genialny, puszysty i pyszny! Podany na słodko zaspokoi każde podniebienie. A do tego jest sycący. Możesz go także przygotować wytrawnie, dodaj po prostu to co lubisz!
To naprawdę proste rozwiązanie na leniwy poranek lub choćby zachciankę w ciągu dnia.
Z tego przepisy robię dwa omlety o średnicy 24 cm, ale jeśli lubisz grubsze zrób omlet z całości. To już zależy od Ciebie.
Ten omlet robi się w piekarniku, więc zadbaj o taką patelnię, która jest przeznaczona do uzycia w piekarniku.
Składniki na omlet:
3 jaja rozm. M
180 ml mleka 3,2 %
100 g maki pszennej T500
szczypta soli
1 łyżka ekstratu z wanilii lub cukru waniliowego*
40 g masła
Jajka zbleduj wraz z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Mąkę z solą wymieszaj i dodaj do masy jajecznej, wymieszaj energicznie rózgą lub użyj blendera z końcówką do ubijania.
Piekarnik nastaw na 190o góra dół, bez termoobiegu.
Na patelnię wyłóż połowę masła i poczekaj aż się rozpuści, wtedy wylej połowę masy na omlet. Odczekaj minutę i wstaw patelnię do piekarnika. Piecz omlet 13- 20 minut, w zależności od jego grubości. Z całej porcji ciasta omlet powinien piec się 20 minut. Bedzie puszysty i ładnie wyrośnie.
* nie dodawaj wanilii jeśli robisz wytrawny omlet
Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami. Jeśli dasz bitą śmietanę, licz się z tym, że się rozpuści. Ale i tak będzie smakować bosko!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz