Te babeczki są tak pyszne, że znikają w oka mgnieniu. Możesz je nadziać czym lubisz i jak lubisz. Ja polecam czekoladę karmelową Gold Callebaut.
Krem do babeczek bardzo łatwo zrobić, wystarczy odpowiednie proporcje połączyć ze sobą i schłodzić! Warto też połączyć go z kwaśniejszą konfitura lub cytrusowym curdem dla zbilansowania smaków.
Ten krem jest tak aksamitny, że możesz wykorzystać go do tortów, tart czy innych słodkości.
Krem czekoladowy na bazie Callebaut Gold:
300 g czekolady Callebaut Gold
120 g śmietanki 36%
Śmietankę podgrzej, ale nie zagotuj. Zdejmij z ognia i wrzuć w trzech turach czekoladę cały czas mieszając. Na koniec krótko zblenduj. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą tak aby dotykała ona masy czekoladowej. Wstaw do lodówki aby porządnie się schłodziła ok 3h.
Po tym czasie masę zmiksuj - zmieni kolor, będzie bardziej bledszy, a masa aksamitna.
Kruche ciasto na babeczki - 4-6 szt
300 g mąki pszennej T550*
150 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 żółtka
60 g cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Odłóż do schłodzenia do lodówki na 2h.
Piekarnik nagrzej 180o góra-dół.
Po czym rozwałkuj ciasto na 5mm i wykrawaj okręgi z zapasem na formy swoich babeczek. Ciasto delikatnie dociśnij do formy, nakłuj widelcem (dzięki czemu ciasto nie będzie miało bąbelków). Zapas z brzegów foremek odetnij nożem. Wypiekaj w nagrzanym piekarniku 9- 12 minut w zależności od wielkości Twoich foremek.
Po upieczeniu ciasto zostaw w foremkach do ostudzenia!
* T550 to rodzaj mąki, takiego typu mąki używam do słodkich wypieków
Upieczone i ostudzone ciasto delikatnie wyjmij z foremek. Na upieczone ciasto nałóż cytrusowa konfiturę. curd cytrusowy, a następnie odpowiednią tylką wyciskaj krem czekoladowy karmelowy. Babeczki możesz udekorować posypkami lub jadalnym złotem dla podkreślenia efektu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz