Babki piaskowe to najpopularniejsze ciasto na Święta Wielkiej Nocy W Polsce. Zaraz obok plasują się mazurki, serniki czy seromaki. Mimo to na babkę lukrowaną czekamy cały rok, by nacieszyć oko jak i apetyt w Wielkanoc.
W moim domu babki piaskowe są tradycyjnie dekorowane, czyli polewane lukrem, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby babkę czekoladą i ozdobić orzechami.
130 g masła
125 g cukru pudru
125 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
1/2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
5 g proszku do pieczenia
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej i
wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem, po czym
dodawaj żółtka - jedno po drugim. Teraz dodaj cukier waniliowy oraz ekstrakt waniliową cały czas ucierając w robocie (końcówka do ciast
ucieranych). Następnie dodaj sok z cytryny i skórkę, wymieszaj i dodawaj
po łyżce mąkę. Postępuj tak z mąką aż się skończy.Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki.
Babkę piecz w nagrzanym do 170o piekarniku bez termoobiegu przez około
godzinę. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowa. Tak będzie jeśli patyczek
będzie suchy.
Babkę ostudź, a potem wyjmij z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz