piątek, 31 marca 2023

Babka piaskowa waniliowa

 Babki piaskowe to najpopularniejsze ciasto na Święta Wielkiej Nocy W Polsce. Zaraz obok plasują się mazurki, serniki czy seromaki.  Mimo to na babkę lukrowaną czekamy cały rok, by nacieszyć oko jak i apetyt w Wielkanoc. 

 W moim domu babki piaskowe są tradycyjnie dekorowane, czyli polewane lukrem, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby  babkę czekoladą i ozdobić orzechami. 

 Jest prosta w przygotowaniu. Każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem jak i wypiekiem. 
Babka nie jest duża, w sam raz na wypróbowanie. Przepis idealny do formy o średnicy 16-18 cm.


130 g masła
125 g cukru pudru
125 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
1/2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
5 g proszku do pieczenia
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem, po czym dodawaj żółtka - jedno po drugim. Teraz dodaj cukier waniliowy oraz ekstrakt waniliową cały czas ucierając w robocie (końcówka do ciast ucieranych). Następnie dodaj sok z cytryny i skórkę, wymieszaj i dodawaj po łyżce mąkę. Postępuj tak z mąką aż się skończy.Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki.

Ja użyłam formy silikonowej, więc nie muszę smarować formy masłem. Jeśli używasz formy kamionkowej, obficie posmaruj ją masłem. Do wysmarowanej formy przełóż ciasto.

Babkę piecz w nagrzanym do 170o piekarniku bez termoobiegu przez około godzinę. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowa. Tak będzie jeśli patyczek będzie suchy.
Babkę ostudź, a potem wyjmij z formy.

 

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2023/03/babka-piaskowa-waniliowa.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2023/03/babka-piaskowa-waniliowa.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2023/03/babka-piaskowa-waniliowa.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz