Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z białą czekoladą. Warto dodać, że jak spróbujesz innego nie będziesz chciał. Nie umiem zdecydować który lepszy na białej czy ciemnej czekoladzie.
Spód sernika:
Glazura z kwaśnej śmietany
Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z białą czekoladą. Warto dodać, że jak spróbujesz innego nie będziesz chciał. Nie umiem zdecydować który lepszy na białej czy ciemnej czekoladzie.
Spód sernika:
Wyobrażasz sobie sernik idealny? O kremowej strukturze i zbilansowanej słodkości? To dobrze trafiłeś/aś! To jest właśnie ten sernik, pysznie czekoladowy, lekko słodki, a do tego sos z owoców leśnych.
Przygotowanie sernika jest banalnie proste, ale wymaga trochę uwagi. No i oczywiście pieczemy go w kąpieli wodnej. To ten mały trik, który sprawi że sernik będzie idealnie kremowy!
Spód sernika:
Mam dziś dla Was propozycję drinków na bazie ginu. Każdy drink z owocowym i wytrawnym dodatkiem. Niby nic takiego, a smak już zupełnie inny.
Jaki GIN wybrać? Ja stawiam na dry gin, czyli wytrawny alkohol. Jest naprawdę dobrą bazą do drinków z dodatkiem owoców czy koktajli.
Wśród znanych mi Ginów, dziś wybrałam JA. Baczewski Dry Gin. Ten alkohol jest dostępny tylko w jednej objętości, czyli 0,7l. Ze znanych mi alkoholi o aromacie jagód jałowca ten jest naprawdę wyśmienity.
Nie lubię ginu z lodem czy z plasterkiem cytryny. Ale w koktajlach smakuje jak złoto! Dziś mam dwie propozycje, oczywiście z dodatkiem owoców. Bo naprawdę idealnie wzbogacają smak letniego drinka!
Gin&Tonic Black cherry
To jest hit mojego każdego lata!
Orzeźwiająca, lekko słodka, kwaśna i ciut gorzka lemoniada. Podawana z lodem i gałązką rozmarynu. Idealna na gorące, parne dni.
Przygotowanie zacznij od wyciśnięciu soku z cytrusów. Wybieraj te ekologiczne, niewoskowane. Takie będą najlepsze. Jeśli nie masz dostępu do ekologicznych grapefruitów, sparz je wcześniej wrzątkiem.
Lemoniada jest słodzona syropem rozmarynowym. I to jest fenomen tego napoju. Nie da się tego zastąpić niczym innym, to już nie będzie ten smak. Zaufaj mi i spróbuj!
syrop rozmarynowy
na 1,5 litra lemoniady potrzebujesz:
Jeśli szukasz intensywnych smaków to właśnie jest to danie. Delikatny indyk w intensywnym sosie z czarnej fasoli i sosie sojowym. Do tego warzywa stir fry i makaron azjatycki. Większość przygotowana na patelni grillowej lub jeśli masz grilla, przygotuj to danie właśnie na nim.
Sosy od Blue Dragon są naprawdę świetnej jakości, a saszetki zawierają ich spora ilość. Zawartość wystarcza na przygotowanie marynaty jak i sosu do makaronu.
Chcecie przepis? Po co pytam, łapcie!
300 g piersi z indyka
1/2 op sosu blue dragon Black bean stir fry sauce
Łyżka suszonym płatków czosnku
1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
Mięso
pokrój w cienkie plastry, wymieszaj z resztą skladników. Pozostaw na 15
minut. Po czym zgrilluj z obu stron aż mięso będzie miękkie, a zarazem
jędrne.
Resztki sosu z miseczki wymieszaj z 2 łyżkami wody.
100g makaronu ryżowego vermicelli
1/4 małej cukinii
1/2 marchewki
1/4 papryki słodkiej szpiczastej
Warzywa pokrój w julliene, czyli cienkie paseczki. Makaron ugotuj wg wskazań producenta.
Patelnie
rozgrzej wlej resztki sosu z wodą i lekko odparuj. Dodaj warzywa,
wymieszaj i po 3 minutach dodaj makaron, 1 łyżeczkę sosu rybnego i 1
łyżkę sosu sojowego. Zamieszaj i wyłącz gaz.
Podawaj z u grillowanym
indykiem, świeżo posiekaną natka pietruszki z miętą oraz plasterkami
ostrej papryczki. Można skropić sokiem z limonki.
Dziś mam dla Was nie lada gratkę! Karkówka z grilla w sosie z solonymi ziarnami czarnej fasoli i sosu sojowego od @bluedragon_polska
To
jest naprawdę genialne i nie zamierzam być skromna. Do tego cytrusowo
miętowy ryż, marchewka i orzeźwiające ogórki. I ten sos na bazie octu,
cukru, czosnku, mięty i chilli. Jestem w niebie❗I dziś zdradzę Wam jak zrobić to danie i w
też w nim będziecie!
2 grube plastry karkówki
1/2 op. Black bean stir fry sauce @bluedragon_polska
Karkówkę
umyj, osusz i maczając pędzel w sosie posmaruj mięso z każdej strony.
Ugrilluj po 5 minut z każdej strony na patelni grillowej. Po tym czasie
zdejmij mięso i odłóż do miski. Niech odpocznie i puści sok.
W
międzyczasie przygotuj ryż. Do garnka wlej litr wody, dodaj kilka
gałązek mięty. Po pół cytryny i limonki, zmiażdż w dłoni i dodaj do
wody. Zagotuj wodę i wrzuć torebkę ryżu basmati. Ugotuj wg wskazań
producenta. Po czym wyjmij z wody i odłóż do miseczki.
Ostudzona
karkówkę pokrój w plastry, dodaj do soków które puściło mięso i ponownie
wrzuć na patelnię grillową. Ugrilluj do miękkości, aż cały sos
wyparuje.
Sos do warzyw
4 łyżki octu ryżowego
3 łyżeczki drobnego cukru
1 ząbek czosnku
1 łyżka drobno pokrojonej białej cebuli
Po 1 łyżeczce drobno pokrojonej natki pietruszki i mięty
Świeże chilli do smaku
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Danie podawaj na ciepło w miseczce wraz ze świeżym ogórkiem i marchewką oraz limonką. Warzywa koniecznie polej sosem z powyższego przepisu.
Pancakes, czyli grube naleśniki skradły już nie jedno serce. Jeśli do tej pory nie znasz doskonałego przepisu to ten właśnie taki jest. Ciasto jest gęste i lejące, idealnie rozpływa się na patelni, zachowując kształt naleśnika. A o to właśnie chodzi! Zdradzę Ci sekret jak zrobić idealnie okrągłe mini pankejki!
Nie od dziś wiadomo, że w upały trzeba się nawadniać. Organizm pozbywa się wody kiedy się pocimy, a najczęściej dzieje się to kiedy jest gorąco. To właśnie jest ten czas kiedy potrzebujemy jej najwięcej. Jej picie możemy sobie urozmaicić na różne sposoby. Bo picie wody nie musi być nudne!
Ja wybieram wodę z kranu, w Krakowie mamy bardzo dobrą! Jakiś czas temu nawet Wodociągi Kraków zrobiły akcję picia "kranowianki", zostały rozdane dzbanki i bidony. Na stronie i FB można się dowiedzieć z jakiego ujęcia masz wodę w kranie, a także o aktualne awariach czy wyzwaniach.
Kiedy już masz bazę, czyli wodę do zrobienia pysznego chłodzącego napoju czas zabrać się do roboty.
Zielona sencha z mięta i wodą różaną
Na Naszym Wielkanocnym stole rządzą nadziewane jajka. Tradycyjnie robimy jajka z szynką, bo są smaczne i delikatne.
W tym roku stawiam na jajka nadziewane z avocado. Oprócz tego, że są pyszne. To pasta z avocado jest kremowa co sprawia, że jajka są delikatne.
Proste i szybkie w wykonaniu, nie sprawi większej trudności. Większość roboty robi za nas blender.
Trzeba pamiętać, że mimo iż avocado jest bardzo kaloryczne przez zawarte w nim tłuszcze to ma właściwości lecznicze! Avocado zawiera aż 40 g tłuszczu, ale jest on dobroczynny dla zdrowia. Zjedzenie połówki tego owocu sprawia, ze człowiek jest bardziej nasycony niż po zjedzeniu czegoś innego. Bogate w minerały i witaminy jest polecane w dietach odchudzających. Jedzenie go z głową przyniesie oczekiwane rezultaty. Wybierajmy zdrowe, nie pryskane owoce ze sprawdzonego źródła.
8-10 połówek jajek nadziewanych
Kolejny chleb w mojej krótkiej lecz intensywnej karierze domowego piekarza. Bazuję na podstawowym przepisie na chleb graham i tylko nieco zmieniam proporcje mąki i drożdży.
Ten przepis jest sprawdzony i gwarantuję, że zawsze wychodzi. Nie ma się co bać! Tylko próbować, zmieniać i eksperymentować. To się zawsze opłaca!
Drożdżowe kojarzy mi się z niedzielą u Babci. Zawsze po obiedzie czekało puszyste ciasto z kruszonką. Niestety zbyt szybko odeszła, a ja swoją technikę wyrabiania ciasta jak i jego wypiekania musiałam doskonalić sama. Dziś kiedy moim najlepszym przyjacielem w kuchni jest robot, połowę roboty odwala za mnie. Co kiedyś byłoby nie do pomyślenia. Dziś to bardzo dobry pomocnik i duże ułatwienie.
Wyrabianie ciasta w robocie niczemu nie przeszkadza, wbrew ogólnym mitom i wątpliwościom ciasto w metalowej misie wyrasta.
Moje ciasto na drożdżówki jest puszyste i ładnie wyrasta. Korzystam z suchych drożdży i mimo, że nie trzeba robić zaczynu - ja to robię. Taki mój mały trik.
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
150 g mąki
Z podanych składników zrób kruszonkę. Masło rozpuść, dodaj cukier i mąkę, zagnieć palcami. Niech ma małe i większe grudki.
Wiśnie do drożdżówki:
Ciasto na 8-9 drożdżówek:
500 g maki pszennej typ 450
szklanka mleka
120 g masła
7 g suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli
Masło rozpuść i ostaw do ostygnięcia. Weź drożdże i przesyp do miski,
dodaj łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 2 czubate łyżki mąki i ponownie wymieszaj, aż drożdże
się rozpuszczą i odstaw na 15 minut. W tym czasie podwoją swoją
objętość.
Do miski robota wsyp mąkę, dodaj sól i pozostały cukier.
Dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i
żółtkami. Dodaj mokre składniki i zaczyn do mąki. Za pomocą haka
wyrabiaj ciasto drożdżowe. Jest gotowe gdy z łatwością odchodzi od
ścianek misy. Jeśli uważasz, ze jest zbyt lejące się dodaj mąki lub
ciepłego leka gdyby było za twarde.
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy piekarnik jest nagrzany na wyrośnięte drożdżówki nakładaj po 2 łyżki wiśni w dołek drożdżówki i posyp obficie kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wstaw do piekarnika i piecz 15 minut aż będzie pięknie złocisto brązowa. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. Patyczek musi być suchy.
Monoporcje to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Można dać się ponieść fantazji, łączenie smaków to świetna zabawa. Eksperymentować można do woli. Ten pracochłonny deser wart jest każdego zachodu. A gwarantuje, że wzbudzi zachwyt w każdym łasuchu.
Nie ukrywam monoporcja to dużo pracy. Zwykle zajmuje do 2 dni, jeśli chcemy zrobić to dobrze. A efekt ma być olśniewający, no i smaczny.
Ważne jest także użycie dobrej jakości składników. W tej monoporcji głównym bohaterem jest czekolada rubinowa. Polecam Callebaut, belgijska czekoladę o doskonałych właściwościach, płynność czekolady jest genialna. Na opakowaniach czekolady Callebaut jest wszystko dokładnie opisane, od składy po opis do jakiej temperatury można daną czekoladę podgrzewać! To ważne aby jej nie przegrzać, bo straci płynność.
Taki deser to doskonała propozycja na liczne okoliczności rodzinne, wystawne kolacje czy spotkania z przyjaciółmi.
Mus śmietanowy ruby
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ma mieć płynną konsystencję. Dobrze schłodzoną śmietanę należy ubić na sztywno, po czym dodawać czekoladę w trzech turach. Po każdym dodaniu czekolady wymieszać mus za pomocą rózgi. Mieszać dokładnie tak aby masa dobrze się połączyła.
Mus malinowy ruby
Żelka malinowa
Żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie. W małym rondelku zagotować maliny wraz cukrem, należy gotować je przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie maliny trzeba przetrzeć przez drobne sitko. Do przetartych, ale jeszcze ciepłych malin dodać namoczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Marakuja curd
Całe jajka należy wybić do rondelka, dodać żółtka oraz cukier. Za pomocą rózgi dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Teraz należy dodać pulpę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać, po czym dodać masło. Cały czas mieszając rózgą. Kiedy masa zacznie powoli się gotować dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszamy rózgą aż krem zacznie gęstnieć (trzeba mieszać cały czas aby krem się nie przypalił). Gotujemy jeszcze 3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Tabliczka czekolady
Czekoladę zatemperuj, wybierz odpowiednią okrągłą formę. Tabliczka powinna rozmiarem odpowiadać deserowi/monoporcji. Do pustej jeszcze formy pokrusz liofilizowane borówki oraz dodaj crispy pearl’s Ruby Mona Lisa. Delikatnie zalej zatemperowaną czekoladą, postukaj forma o blat – dzięki czemu czekolada dotrze w najmniejsze zakamarki. Jeśli trzeba uzupełnij formę czekoladą. Odstaw w chłodne miejsce aby czekolada zastygła.
Składanie deseru:
Do silikonowej formy
do połowy objętości wyciśnij krem malinowy ruby, teraz wyciśnij
warstwę żelki malinowej i do końca uzupełnij musem malinowym.
Monoporcje w formie odpowiednio zabezpiecz folią spożywczą i zamroź.Około 6h, jednak lepiej zostawić na całą noc.
Kiedy monoporcja będzie gotowa, wyjmij zamrożoną z formy. W zależności od formy (moja jest z dziurką w środku jak „kieliszek”) uzupełnij środek curdem marakuja. Brzegi spryskaj białym velvetem w sprayu. Na górze deseru połóż przygotowaną wcześniej tabliczkę czekolady. Udekoruj pokruszonymi bezikami i cukrowymi serduszkami.
Deser podawaj po około 40-60 minutach od wyjęcia z zamrażalnika. Gotowy i udekorowany deser można śmiało przechowywać w lodówce po wyjęciu z zamrażalnika.
Jestem fanką wypiekania domowych chlebów. Nie na wszystkie publikuję przepisy, bo nie zawsze wychodzą tak pięknie jakbym chciała. Jednak staram się doskonalić swój warsztat.
Najważniejsze jest użycie odpowiedniej mąki. Na pewno wiecie, że chlebowa mąka jest najlepsza! a używam mąki TOTA. Wypróbowałam ich wszystkie mąki, odpowiada mi ich struktura, jakość jak i cena.
Teraz "w czasie pandemii" robienie i wypiekanie chleba stało się modne. Co bardzo cieszy, bo robiąc samemu chleb wiemy co używamy. Możemy dodawać ulubione dodatki tj. orzechy, ziarna czy suszone owoce. To wspaniałe móc zrobić sobie jak i dla całej rodziny pysznie chrupiący chleb. Do czego zachęcam każdego.
Na początek przygody z wypiekaniem polecam chleb na drożdżach. To prosty wypiek z którym poradzi sobie każdy.
Chleb pszenny z pełnym ziarnem
Teraz jest czas na cytrusy! Korzystaj, rób je na później, aby wykorzystać ich potencjał. Ja już zrobiłam skórkę kandyzowaną w syropie, bez syropu, marmolady, smoothie. Jest tyle możliwości.
Jedną z tych jest zamknięcie cytrusów w słoiku z płynnym miodem. Takie plasterki cytrusów to doskonała alternatywa dla tradycyjnej cytryny, którą dodajemy do herbaty. Miód po jakimś czasie robi się bardziej rzadki, soki z cytrusów przenikają do niego i tworzy się syrop owocowo miodowy. Takim syropem również można słodzić!
Do takiego cytrusowego słoiczka potrzebujesz miksu cytrusów. U mnie to cytron, pomarańcze i cytryny. Wybieram bio owoce, wtedy mam pewność, że skórka jest jadalna. A to ważne!
Takie plasterki w miodzie możesz użyć nie tylko do herbaty, ale także do smoothie. To genialny pomysł, aby nadać koktajlom cytrusową nutkę.
Polecam przygotować dwa mniejsze słoiczki. Zamknięcie plasterków owoców w mniejszych słoiczkach to fajny sposób na jadalne prezenty.
Pamiętaj aby słoiki były wyparzone i wysuszone!
Najlepsze kruche ciasteczka z masłem orzechowym i gorzką czekoladą. Tak pyszne, że znikają w mig. Do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Do ciasteczek możesz wykorzystać takie masło orzechowe jak lubisz. Nie ma znaczenia czy jest to gładkie masło czy z kawałkami orzechami. Osobiście lubię z kawałkami, bo ciasteczka fajnie chrupią.
Za tymi ciasteczkami będzie szaleć cała rodzina, a znajomi jeśli ich poczęstujesz będą chcieć więcej. Obiecuję!
Porcja to 15-20 ciasteczek.