Ten pyszny chlebek jest niecodzienny, nie tylko w smaku! Ale też w wyglądzie. Jest zaskakujący. Podobno mówią, że to bardziej ciasto niż chleb. Ale jak dla mnie może zastąpić kromkę zwykłego chleba, jest jeszcze bardziej smacznie! I naprawdę pasuje do wszystkiego, koniecznie musisz spróbować!
Chleb jest bez wyrabiania, bez drożdży. Wystarczy dobrze wymieszać.
Zainspirowana przepisem z książki kulinarnej Yotama Ottoleghiego "Prosto", upiekłam chlebek z małą modyfikacją. Zamiast twarogu koziego, użyłam kozi gładki naturalny serek.
Przepis na 1 bochenek.
50 g płatków owsianych
50 g pestek dyni
10 g tymianku (najlepiej świeży, ale suszonego tez można użyć)
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki czarnuszki
100 g maki pszennej
100 g maki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 buraki surowe obrane i starte na dużych oczkach (ok 300 g)
2 jajka
80 ml oleju rzepakowego
80 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka miodu
3/4 łyżeczki soli
20 g parmezanu
120 g koziego naturalnego sera
Piekarnik rozgrzej do 180o góra dół. Wybierz formę keksówkę i ja natłuść, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj płatki owsiane, pestki dyni, tymianek, kminek i czarnuszkę. Do większej miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj dokładnie składniki aby się połączyły, dodaj starte buraki oraz mieszankę płatków i nasion (zachowując 1 łyżkę). Odstaw na bok, nie mieszając.
W innej misce wymieszaj jajka, olej, kwaśna śmietanę, miód i parmezan. Wlej do miski z burakami i wymieszaj łopatką silikonową. Dodaj pokruszony kozi ser, przemieszaj delikatnie starając się nie rozetrzeć grudek twarogu.
Przełóz ciasto w przygotowanej foremki i posyp zachowanymi nasionami. Piecz 40 minut, po czym przykryj folia aluminiowa i piecz jeszcze 40 minut.
patyczek wbity w chlebek nie będzie suchy ani czysty po wyjęciu. wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 5 minut, po czym wyłóż na kratkę góra do dołu. Będzie chrupiący i ciemny, a po przekrojeniu zobaczysz wszystkie jego kolory.