Strony
poniedziałek, 29 czerwca 2020
Mokre brownie z batatami i masłem orzechowym
czwartek, 25 czerwca 2020
Brownie z fioletowych batatów
To vege opcja dla łakomczuchów. Ale każdy powinien spróbować tego ciasta.
To ciacho zrobiłam na fioletowych batatach, są bardziej aromatyczne i słodkie. Na blaszkę o wymiarach 23x23 cm wystarczy tylko 200g puree z batatów.
Warto też upiec bataty, a nie gotować. Są lepsze w smaku i bardziej aromatyczne! Zawsze piekę je w skórce, a potem obieram.
200 g pieczonych fioletowych batatów bez skórki
200 ml naparu z imbirem*
65 g oleju kokosowego
65 g golden syrup
65 gorzkiej czekolady
1 łyżka octu
2 łyżki Jack Daniels honey**
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g mąki krupczatki
1 czubata łyżka kakao
1/4 łyżeczki soli
*Ze skórek z imbiru Lub całego imbiru, wody oraz cukru przygotuj napar imbirowy. Na 1 litr wody dodaj imbir wielkości kciuka pokrojony w plasterki oraz 1 szklankę cukru. Gotuj całość przez 30-40 minut. Napar jest gotowy po ostudzeniu. Możesz dodawać do lemoniady!
Zamiast naparu możesz dodać wodę różaną.
** Zamiast whisky dodaj mocny napar z kawy lub herbaty.
Bataty można upiec dzień wcześniej. Wybrałam jednego większego fioletowego ziemniaka, wystarczył aby zrobić 200 g puree. Ziemniaka umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz w nagrzanym do 180o piekarniku przez 1,5 godziny aż batat będzie miękki.
Po upieczeniu zostaw w foli do ostygnięcia, potem obierz go i zmiksuj na gładkie puree.
Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuść aby oba składniki miały płynna konsystencję.
Do misy robota włóż mokre składniki: puree z batata, golden syrup, whisky, ocet oraz rozpuszczona czekoladę z olejem. Za pomocą mieszadła do ciast ucieranych wymieszaj wszystko dokładnie na niskich obrotach.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, kakao i sól. Zwiększ obroty miksera i dodawaj po łyżce suchej mieszanki do masy ciasta. Kiedy dodasz wszystko, wlej napar z imbiru. Całość mieszaj jeszcze przez 3 minuty, aby wszystko się dobrze połączyło.
Piekarnik nastaw na 160o góra dół bez termoobiegu.
Blaszkę 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią brownie. Dobrze rozprowadź po całości i wyrównaj za pomocą silikonowej szpatułki.
Piecz 40 minut do suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia, podawaj posypane cukrem pudrem.
sobota, 20 czerwca 2020
Podsumowanie akcji: Kuchnie świata, potrawy regionalne.
Poniższe wpisy wzięły udział w akcji. Wszystkim bardzo dziękuję.
To była moja pierwsza akcja jaką organizowałam na durszlaku.
Mam nadzieję,że nie ostatnia!
Na czym mi zależało to to, aby było kolorowo i różnorodnie. I tak się stało!
Dobra robota kochani :)
-
Huevos rancheros - meksykańskie śniadanie
autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie
-
autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska
-
autorka: Follow The Taste | blog: Follow The Taste
-
Tuna, avocado, mango Poke Bowl
autorka: Follow The Taste | blog: Follow The Taste
-
The best home made green curry
autorka: Follow The Taste | blog: Follow The Taste
-
Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym
autorka: Di bloguje | blog: Di bloguje
-
autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie
-
Piklety (i Crumpety) na zakwasie
autorka: cybog | blog: Dad in the Kitchen
-
Tortilla hiszpańska z cukinią i parmezanem
autorka: mechashefahana | blog: Hania gotuje
-
autorka: KluskowyGarnek | blog: Kluskowy Garnek
-
autorka: malwinapater | blog: Lawendowa kuchnia
-
autorka: malwinapater | blog: Lawendowa kuchnia
-
autorka: malwinapater | blog: Lawendowa kuchnia
-
autorka: malwinapater | blog: Lawendowa kuchnia
poniedziałek, 8 czerwca 2020
Sałatka ziemniaczana ze szparagami
Ta sałatka to minimalizm, w najczystszej formie.
Jednak zawiera składnik, który trzeba przygotować sobie 3 dni wcześniej. Dlatego też zawsze robię więcej, pakuję próżniowo i mam zawsze kiedy potrzebuję. Spokojnie można przechowywać do 6-8 mcy. Mowa tu o suszonym żółtku, a jak je zrobić dowiesz się tu kliknij.
Suszone żółtko się rozpuści i stworzy sos z oliwą. Takie proste, a jakie smaczne.
300 g młodych zielonych szparagów
200 g młodych ziemniaków
100 g pomidorków cherry
1 suszone żółtko
3-4 łyżki oliwy EV
sól morska
świeżo mielony pieprz
W rondlu lub wysokiej patelni o takiej średnicy jak długość szparagów zagotuj wodę.
Szparagi umyj i odłam lub odkrój końcówki. Złamią się w odpowiednim miejscu, jeśli nie pozostają włókna nie musisz ich obierać.
Na gotującą się wodę wrzuć szparagi i blanszuj je 3 minuty od ponownego zagotowania wody. Od razu wyjmij je do lodowatej wody. Ten sposób gotowania sprawi, że szparagi będą jędrne i chrupiące.
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj.
Szparagi pokrój w kawałki 4 cm, a ugotowane ziemniaki pokrój na mniejsze części.
Jeszcze lekko ciepłe warzywa, wymieszaj z przekrojonymi na pól pomidorkami, dopraw solą, pieprzem oraz oliwą. Suszone żółtko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do sałatki. Całość dobrze wymieszaj.
Taka sałatka dobrze sprawdza się do dań z grilla, jako dodatek do obiadu lub osobne danie.
piątek, 5 czerwca 2020
Czarny dorsz pod kruszonką
czwartek, 4 czerwca 2020
Diabelska zupa z wołowiną
środa, 3 czerwca 2020
Ciasteczka maślane
wtorek, 2 czerwca 2020
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
50 g cukru
150 g mąki
Z podanych składników zrób kruszonkę. Niech ma małe i większe grudki.
Ciasto
500 g maki pszennej typ 450
szklanka mleka
125 g masła
7 g suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli
Masło rozpuść i ostaw do ostygnięcia. Weź drożdże i przesyp do miski, dodaj łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut. W tym czasie podwoją swoją objętość. Do miski robota wsyp mąkę, dodaj sól i pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodaj mokre składniki i zaczyn do mąki. Za pomocą haka wyrabiaj ciasto drożdżowe. Jest gotowe gdy z łatwością odchodzi od ścianek misy. Jeśli uważasz, ze jest zbyt lejące się dodaj mąki lub ciepłego mleka gdyby było za twarde.
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.