poniedziałek, 3 lutego 2020

Mokre ciasto z pomarańczy i migdałów

Pyszne, niezwykłe ciasto z całych pomarańczy i migdałów. Bez mąki, więc spokojnie mogą go jeść bezglutenowcy. Ciasto zachowuje świeżość do kilku dni. Ale zapewniam, że nie dotrwa ono nawet do następnego dnia!
Kiedy je będziesz robić będzie bardzo puszyste, a w trakcie pieczenia nieco opadnie. Wtedy to właśnie będzie tworzyć mokra struktura tego ciasta. Będzie pachnieć w całym domu pomarańczami i jednocześnie migdałami. Nie zdołasz się oprzeć!
Pamiętaj by najlepiej zdobyć pomarańcze ze sprawdzonego źródła, bo będziesz potrzebować całych. Czyli wraz ze skórką, to ona jest najbardziej aromatyczna.
Jeśli jednak nie znasz źródła pochodzenia możesz je sparzyć dwukrotnie.

3 pomarańcze, tj. ok 600 g (włoska odmiana Naveline)
250 g mielonych migdałów
220 g cukru trzcinowego
5 jajek roz. L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
różany cukier puder
wiórki z gorzkiej czekolady

Pomarańcze dokładnie umyj i wyszoruj. Włóż do garnka i zalej wodą do przykrycia owoców. Gotuj na średnim ogniu dwie godziny. Po tym czasie odlej wodę i przestudź pomarańcze. Jeszcze ciepłe pokrój na ćwiartki i usuń pestki, jeśli są. Moje nie zawierały pestek, kupuję w sprawdzonych włoskich delikatesach. Zblenduj je na puree, ma być gładkie i jednolite. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Piekarnik nastaw na 180o góra dół bez termoobiegu.

W misie robota ubij jajka, kiedy będą miały jednolita konsystencję wsyp cukier i ubijaj dalej na puch. Mielone migdały wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli łyżka po łyżce dodaj do ubitych jajek. Ciągle mieszając dodaj puree z pomarańczy, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji.

Formę do pieczenia o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku 50-60 minut do suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe wyjmij z piekarnika, ostudź i przełóż na talerz. Oprósz cukrem puder i posyp  wiórkami z gorzkiej czekolady.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/02/mokre-ciasto-z-pomaranczy-i-migdaow.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/02/mokre-ciasto-z-pomaranczy-i-migdaow.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/02/mokre-ciasto-z-pomaranczy-i-migdaow.html


https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/02/mokre-ciasto-z-pomaranczy-i-migdaow.html
Inspirowałam się przepisem z bloga zwidokiemnastol. A sam pomysł na to ciasto podała Nigela Lawson.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz