wtorek, 26 stycznia 2016

Chleb zmieniający życie

Ten chleb obiegł już cały świat, swoją premierę miał już dawno, ale wiele osób jeszcze o nim nie słyszało. Nosi on różne nazwy: chleb z samych ziaren, chleb życia, chleb bakaliowy oraz chleb zmieniający życia (w oryginale). Chleb jest bez grama mąki, przez co jest zdrowy. Jego składniki zapewniają, że jest sycący. Piekę kiedy tylko mam na niego ochotę.
W oryginale jest babka płesznik, inaczej zwana jajowatą. Jest ona spoiwem dla chleba. Lecz spokojnie możecie ją zastąpić lnem mielonym.
Wersji tego chleba tez jest wiele, w zasadzie dodajecie to co lubicie jeśli chodzi o ziarna.
Z mojego przepisu wyjdą dwie keksówki.


300 g musli z orzechami
100 g słonecznika
2 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki jagód goji
po garści: orzechów laskowych, włoskich i ziemnych
5 fig suszonych
4 czubate łyżki lnu mielonego
2 czubate łyżki lnu złocistego
2 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli morskiej
3 szklanki wody

Wszystkie suche składniki przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z mokrymi. Całość należy odstawić na kilka godzin lub całą noc aby napęczniało.
Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy drobnym ziarnem np. lnem złocistym. Następnie przekładamy masę, dobrze dociskając. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i do nagrzanego wkładamy keksówki. Pieczemy 50 minut.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, w innym razie będzie się rozpadać. najlepiej zostawić na całą noc w formie.