sobota, 10 maja 2014

Ciasteczka otrębowe z żurawiną

Zafascynowały mnie ciasteczka białkowe Joli, które zrobiła dla syna. Postanowiłam sama wymyslęc cos podobnego, a że w domu pełno otrąb i jajek także nie był to wielki problem.
Ciasteczka robi się szybko, nie trzeba wałkować ani wykrawać. Wystarczy nałożyć łyżką, a czas pieczenia to aż 11 minut!
Prawda, że szybciorem? A jakie pyszne. U nas już prawie nie ma.

Przepis na 15 ciasteczek:

3 białka
1 jajo
1 szklanka otrąb żytnich
1 szklanka mąki krupczaki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
garść suszonej żurawiny

Mąkę, otręby i cukier należy zmielić w blenderze przez minutę, jajko roztrzepać. Z białek ubić sztywna piankę (dodać szczyptę soli wtedy będzie się lepiej ubijać). Proszek do pieczenia wymieszać ze zblendowaną mąką. Do białek etapami dodawać zblendowane składniki, pod koniec dodać rozkłócone jajo oraz żurawinę i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nastawić na 170 stopni z termoobiegiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a łyżką nakładać kleksy z ciasta. Łyżkę maczać we wrzątku i uformować okrągłe ciasteczka. Piec 11 minut w nagrzanym piekarniku.