niedziela, 25 maja 2014

Tarta jabłkowa

Tarty sa świetna alternatywa dla długo pieczących się ciast. Moja tarta to propozycja na wykorzystanie mało słodkich ciasteczek maszynkowych. Po prostu są idealne, te słodkie na pewno tez by sie sprawdziły - tak jak każde inne kruche ciasteczka. ta tarta ma też inną zaletę, oprócz tego że się szybko robi - wygląda obłędnie jak kwiat róży. To tez trochę alternatywa dla klasycznej szarlotki.
Po prostu musicie spróbować! Mój połówek zjadł za dwoma podejściami.


Spód tarty:
20 dag domowych ciasteczek z maszynki
50 g masła

Nadzienie:
2-3 łyżki mąki
ryżowej
100 g masła w temp. pokojowej
100 g cukru
2 jajka
2 krople aromatu migdałowego

2-3 jabłka słodkie twarde
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru

Ciasteczka miksujemy z masłem, wykładamy do szklanej formy i dociskami łyżką formując spód z brzegami około 2 cm. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Masło ucieramy z cukrem do powstania jednolitej masy, po czym dodajemy jajka i znów miksujemy, pod koniec dodajemy mąkę i aromat cały czas miksując. Masa ma być kremowa i jednolita. Wkładamy na chwilę do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie półksiężyce. Pokrojone jabłka mieszamy w misce z cukrem i cynamonem.

Z lodówki wyjmujemy formę z spodem ciasteczkowym, wlewamy na nią masę jajeczną, a nastepnie układamy jabłka. Zaczynamy od zewnątrz kończąc ku środkowi tworząc kwiat róży.
Pieczemy na początku 10 min w 140 stopniach, a pod koniec 15 minut w 160 stopniach.