piątek, 16 maja 2014

Zupa z kurczaka z olejem rzepakowym i kokosową nutą

Ostatnio zamarzyło Nam się coś na nutę tajską, choć nie do końca. Przynajmniej wizualnie było to dla mnie inspiracją. Muszę przyznać, że te tajskie zupy są pięknie kolorowe i przyciągają zarówno wzrok jak i język ;) Ta zupa w moim wykonaniu to tez trochę sprzątanie lodówki, ale przyznaję że jest pyszna. Im krócej mleczko się gotuje tym bardziej czuć jego kokosowa nutę.

pojedynczy filet z kurczaka
małe mleczko kokosowe
1 czerwona papryka
1 słodka mała papryczka
1/3 małej cukinii
2-3 łodygi selera naciowego
500-600 ml wody lub bulionu
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka oleju sezamowego
sól, pieprz do smaku
szczypta pasty curry dla ostrości (opcjonalnie)

Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki lub paski i podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go nie tylko do gotowania, ale w całej kuchni.
Od czasu do czasu należy mieszać, aby kurczak nie przywarł do dna. Obie papryki pokroić w paski, tak samo pokroić cukinię.
Selera pokroić w cieniutkie kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do kurczaka i zamieszać. Podsmażyć chwilkę razem, dodać olej sezamowy i znów razem chwile smażyć.
Dolać wodę lub bulion i zagotować, następnie dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku sola i pieprzem. Podgotować chwilę.

By zupa była bardziej syta, przed dodaniem mleczka można dodać makaron -noodle lub przygotować go oddzielnie.
Podawać gorącą.
Wersja z curry: