poniedziałek, 10 lutego 2014

Zapiekana cebulowa na winie

Od dawna chodziła za mną zapiekana zupa cebulowa, jednak długi czas nie mogłam kupić odpowiednich kokilek. I są! W stonce kupiłam, piękne, zielone i w super cenie. Były tez inne kształty mini naczynek, więc jak ktoś ma ochotę to biegnijcie szybciutko. Ja taka zupę robię tylko dla siebie, więc przepis jest na dwie-trzy kokilki. Ciasto do zapiekania jest drożdżowe, ale możecie użyć jakiego tylko chcecie. Z tym ciastem to był eksperyment, ale niezwykle udany. Myślę, że ta zupa na stałe zagości w moim menu.

3 małe cebule
pół płaskiej łyżeczki tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek (może być masło)
1/3 szklanki białego słodkiego wina
szklanka bulionu
sól
ciasto drożdżowe
kilka plasterków oscypka

Cebulę kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy oliwę, na która wrzucamy cebulę. Ma się zeszklić, ale nie może się przypalić. Dodajemy tymianek i mieszamy, chwilkę podsmażając. Po czym dodajemy wino, mieszamy od czasu do czasu. Wino ma całkowicie odparować. Na koniec dodajemy bulion i zostawiamy do pyrkolenia na jakieś 10 minut. Dosmaczamy solą.
Kokilki napełniamy zupą, na nią kładziemy po trzy cieniutkie plastry sera. Przykrywamy ciastem, na środku robimy dziurkę. Po czym ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem. Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.