niedziela, 9 lutego 2014

Karnawałowe róże z Baileys'em


Zostałam zmobilizowana do wymyślenia autorskiego przepisu na karnawałową przekąske. Wybrałam róże, ale wcale nie takie zwykłe. Zachęcam Was do wymyślania przepisów, bo karnawał nie trwa wiecznie. Przepis zgłaszam na konkurs Russell Hobbs.

40 dag mąki pszennej
1 łyżka Baileys'a
3 żółtka
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
6 kopiastych łyżek śmietany
szczypta soli
2 kostki smalcu do smażenia

Z pomocą robota Planetary desire mieszamy wszystkie składniki by uzyskać gładkie ciasto. Po czym przenosimy je na stolnicę i cieniutko wałkujemy. 
Następnie wykrawamy długie pasy niekoniecznie z prostymi brzegami. Im bardziej pofalowane tym lepiej. Z takich pasów zwijamy róże, na koniec lekko wywijamy brzegi.
 
Smażymy na smalcu do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.