czwartek, 6 lutego 2014

Łopatka z czosnkiem niedźwiedzim z szynkowaru

Najlepszym jak dotąd odkrytym sposobem na domowa wędlinę było pieczenie mięsa. Nijak ma się to do wędliny parzonej z szynkowaru. Musze powiedziec Wam szczerze jest to dotąd najlepszy prezent jaki dostałam i sie bardzo dobrze sprawuje.
Pierwszym podejściem było zrobienie wędliny z łopatki wieprzowej. Dzięki soli peklowej zachowała ona swój różowy kolor, a dzięki odrobinie mielonego mięsa sklepiła się w całość.

Takie szynkowary są sprzedawane w zestawach z termometrem i woreczkami. Termometr jest ważny by utrzymać temperaturę w jakiej ma być parzona wędlina. Naprawdę polecam zakup i robienie takiej domowej wędliny, bo właśnie wiemy co jemy! A to jest ważne! Nie musimy się zastanawiać ile jest mięsa w sklepowej wędlinie. Nie ma tu ograniczeń, możemy zrobić co chcemy m.in. mielonkę, boczek, szynkę, indyka czy drobiową wędlinę z kurczaka.

1,2 kg łopatki
czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
17 g soli peklowej
płaska łyżeczka pieprzu
2 łyżki żelatyny
150 ml wody

Łopatkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i ścięgien, odkrawamy 30 dag mięsa i mielimy. Resztę mięsa kroimy w kawałki 3-4 cm - jednak muszą to być plastry. Lekko je rozbijamy i łączymy z mielonym mięsem oraz z sola peklową, czosnkiem, pieprzem i żelatyną. Na koniec dodajemy wodę i mieszamy wszystko razem aż wszystkie składniki razem się połączą.
Przygotowujemy szynkowar (przed pierwszym użyciem należy go dokładnie umyć)- wkładamy do niego woreczek (ja mam z zestawu 16x32 cm) i nakładamy mięsną masę. Możemy sobie pomóc łyżką by mięso dokładnie wypełniło wszystkie szczeliny. Na koniec woreczek zawiązujemy lub skręcamy, zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po czym wkładamy do garnka zalewamy woda do 3/4 wysokości szynkowara i parzymy 2 godziny w 80 stopniach.
Po tym czasie szykowar wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia, by potem włożyć go do lodówki na kilka godzin (6-8h) by wędlina całkowicie ostygła, a powstała galaretka z wody mogła zastygnąć. Po tym czasie możemy cieszyć się wspaniałym smakiem domowej wędliny.





3 komentarze: