poniedziałek, 17 lutego 2014

Bread&butter pudding, czyli zapiekana chałka na słodko

Ta potrawa znana jest popularniejsza i znana pod angielska nazwą bread&butter pudding. Jest to taka słodka zapiekanka z chleba tostowego (chałki), masła i masy jajecznej na słodko.
Można wykorzystać chleb tostowy, chałkę, a nawet inna bułkę drożdżową lub pszenną.
Jest to ciekawy deser, gdy naprawdę nie mamy siły na zrobienie ciasta lub chcemy wykorzystać czerstwe pieczywo. Bo takie najlepiej się do tego nadaje.


3/4 dużej chałki (takiej lekko czerstwej)
2 jaja
100 ml mleka
2 łyżki cukru
laska wanilii
cukier waniliowy
kora cynamonowa i rodzynki

Chałkę kroimy na  plastry1-1,5 centymetrowe. Z mleka, jaj i cukrów robimy masę używając do tego rózgi lub miksera.
W naczyniu żaroodpornym okładamy chałkę, nakładając plastry na siebie tak aby poprzedni był troche widoczny. Zalewamy masa jajeczną i posypujemy rodzynkami, gdzieniegdzie układamy korą lub laski cynamonu.
Zapiekamy, aż całość nabierze pięknego złotego koloru - około 30 minut w 160 stopniach.