poniedziałek, 10 lutego 2014

Mielonka z szynkowara

Kolejną domową wędlina jaką zrobiłam jest mielonka. Jestem pozytywnie zaskoczona smakiem, nie sądziłam że wyjdzie aż tak pysznie. A mojemu mężowi to się uszy trzęsły, więc polecam wszystkim. I będę powtarzać do znudzenia, dzięki przygotowaniu domowym sposobem takiej wędliny wiem co jem!

50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
55 dag mięsa mielonego z szynki
1 łyżka przyprawy Ziółka Małgosi
17 g soli peklowej\
łyżka majeranku
pół łyżeczki pieprzu
150 ml wody
2 łyżki żelatyny

Mięso w dużej misce mieszamy z solą, przyprawą ziółka Małgosi, pieprzem i majerankiem. Po czym dodajemy żelatynę i wodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Szynkowar wyściełamy woreczkiem i partiami wkładamy masę mięsną. Woreczek zakręcamy, zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, po czym parzymy ok 1,5-2 godziny. Uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni.
Pamiętajmy o włożeniu szynkowara do garnka wyściełanego szmatką lub małym ręcznikiem i zalaniu woda do 3/4 wysokości.