środa, 20 lutego 2019

Naleśniki red velvet ze słodkim serem i karmelizowanymi bananami

Uwielbiam amerykańskie ciasto red velvet, uwielbiam je za te piękny mocno czerwonym kolor. Wyrazisty i intensywny. Uwielbiam te wszystkie wariacje jakie można zrobić na bazie red velvet, jest tyle możliwości!
Chciałabym Ci przedstawić jedną z nich, a mianowicie naleśniki. Pachną obłędnie czekoladą i są kolorystycznie intensywne. Dodatek słodkiego sera i karmelizowanych bananów dopełnia całość.

11/2 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki roztopionego masła
2 jajka
1/2 litra mleka 3,2 %
2 czubate łyżki kakao
płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku

Mleko i jaja wymieszaj ze sobą, dodaj przestudzone roztopione masło. Ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Mąkę wraz z proszkiem i cukrem pudrem przesiej wrzuć do misy robota. Dodaj mokre składniki i za pomocą końcówki do ubijania wymieszaj wszystko dokładnie. Teraz dodaj kakao ciągle mieszając. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej mleka. Barwnik rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do masy cały czas mieszając. Jak wszystkie składniki będą połączone, smaż cieniutkie naleśniki na patelni. Usmażone odkładaj na talerz aby przestygły.

Ser do naleśników:

400 g sera sernikowego
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą rózgi. Tak przygotowanym serem smaruj naleśniki.

 Karmelizowane banany:
4 mini banany
3 czubate łyżki cukru
2 łyżki masła

Banany obierz i przekrój na pół. Na patelni rozpuść masło i przesmaż banany, posyp je cukrem i poczekaj aż się rozpuści. Zrumień banany z obu stron. Uważaj są bardzo delikatne i mogą się rozpadać. Jeszcze gorące banany ułóż na naleśnikach. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz