poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Pieczone plastry karkówki z ziemniakami

Zdarza się niekiedy, że nie mamy czasu na obiad lub wcale nie mamy na niego pomysłu. Bardzo dobrym rozwiązaniem są zapiekanki. Czy to warzywne, mięsne czy mieszane. Nie zajmują dużo czasu, praktycznie to piekarnik odwala za nas całą robotę. A my możemy się skupic na dalszym leniuchowaniu.
Tym razem chciałam Wam pokazać naprawdę szybki sposób na obiad. Wystarczy tylko zrobić surówkę z kiszonej kapusty lub dodać ogórka kiszonego i voila!

5 plastrów karkówki
5-6 młodych ziemniaków
majeranek, czosnek niedźwiedzi
papryka słodka i ostra lub sos sriraccha
do ziemniaków dodatkowo tymianek
odrobina soli

Oskrobane ziemniaki kroimy plastry i mieszamy z mieszanką ziół i solą. Tak samo postępujemy z plastrami karkówki.
Dno formy żaroodpornej smarujemy odrobiną masła lub oleju i układamy na przemian plastrty ziemniaków i mięsa.
Pieczemy ok 40 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
Podajemy (tak jak pisałam wcześniej) z surówką kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym.