środa, 24 lutego 2021

Cytrusy w miodzie

 Teraz jest czas na cytrusy! Korzystaj, rób je na później, aby wykorzystać ich potencjał. Ja już zrobiłam skórkę kandyzowaną w syropie, bez syropu, marmolady, smoothie. Jest tyle możliwości. 

Jedną z tych jest zamknięcie cytrusów w słoiku z płynnym miodem. Takie plasterki cytrusów to doskonała alternatywa dla tradycyjnej cytryny, którą dodajemy do herbaty. Miód po jakimś czasie robi się bardziej rzadki, soki z cytrusów przenikają do niego i tworzy się syrop owocowo miodowy. Takim syropem również można słodzić!

Do takiego cytrusowego słoiczka potrzebujesz miksu cytrusów. U mnie to cytron, pomarańcze i cytryny. Wybieram bio owoce, wtedy mam pewność, że skórka jest jadalna. A to ważne!

Takie plasterki w miodzie możesz użyć nie tylko do herbaty, ale także do smoothie. To genialny pomysł, aby nadać koktajlom cytrusową nutkę.

Polecam przygotować dwa mniejsze słoiczki. Zamknięcie plasterków owoców w mniejszych słoiczkach to fajny sposób na jadalne prezenty. 

Pamiętaj aby słoiki były wyparzone i wysuszone!


1 cytryna
1 pomarańcza
1 cytron
400 ml miodu wielokwiatowego
 
Owoce wyszoruj, sparz gorącą woda i wysusz. Odkrój "dupki" owoców i pokrój cytrusy na cienkie plasterki. Umieść je w słoiczkach do 3/4 ich wysokości. 
Plasterki owoców zalej płynnym miodem. Jeśli jest skrystalizowany podgrzej delikatnie, ale uważaj aby nie wrzał - straci swoje właściwości.
Słoiczki zakręć. Plasterki będą migrować do góry słoika. Będzie się wydawać, że jest mało miodu. To nieprawda, jest w sam raz. Przez kilka dni, raz na dobę odgazuj słoiczki. Po około 3 lub 4 tygodniach cytrusy będą gotowe. Plasterki będą miękkie, a syrop owocowo miodowy bardziej rzadki. Idealne do spożycia!

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/02/cytrusy-w-miodzie.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/02/cytrusy-w-miodzie.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/02/cytrusy-w-miodzie.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/02/cytrusy-w-miodzie.html


 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz