poniedziałek, 27 marca 2023

Sałatka z buraków i ogórka

 Buraki to wspaniałe warzywo, które wpływa na nasz układ krwionośny. W Polsce bardzo lubimy buraki i często wykorzystujemy je w swojej kuchni. Głownie jajko dodatek do obiadu, ale także w kuchni wege czy vegan. Buraki są także wykorzystywane w deserach. Jest wiele odmian i każda ma nieco inny smak, nie wspominając o wyglądzie.

W mojej kuchni głównie wykorzystuję buraki czerwone lub ćwikłowe (podłużne). Bardzo lubię babeczki z pieczonych buraków, są pyszne, wilgotne i aromatyczne. Z kolorowych buraków robię chipsy.

W tym poście jednak wrócę do dodatków do dań obiadowych lub samych w sobie sałatek. Bo taka porcja warzyw wystarcza na sam posiłek i jest naprawdę pożywna.

2 średnie buraki czerwone
1 ogórek wężowy 
1 cebula czerwona
1 łyżka białego maku
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Buraki czerwone owiń w folię aluminiową i upiecz w rozgrzanym piekarniku do 160o przez 1,5 godziny. Ostudź i pokrój w cienkie plasterki. Ogórka umyj , osusz i pokrój w cienkie plasterki. Tak samo postąp z czerwona cebulą.
Do małej miseczki wklej oliwę, ocet, dodaj mak i przyprawy. Wymieszaj energicznie.
Do miski włóż warzywa  nać pietruszki oraz dodaj sos. Wszystko wymieszaj i już można zajadać.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2023/03/saatka-z-burakow-i-ogorka.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz