niedziela, 5 czerwca 2011

Pizza biała

Jak sama nazwa wskazuje pizza jest bez sosu pomidorowego za to z białym sosem śmietanowym lub mozzarellą. W moim wydaniu użyłam sera białego gładkiego typu bieluch. Jeśli mamy w lodówce tylko twaróg można go zmielić przyprawiając do smaku solą. Od jakiegoś czasu używam tylko soli morskiej z młynka.

Pokażę Wam kilka wersji białej pizzy i tu nie koniecznie z serkiem. Podstawa jest rozmaryn, oliwa z oliwek, gruboziarnista sól morska.

Ciasto na pizzę:

0,5 kg mąki pszennej (typ 650)
15 g świeżych drożdzy
szklanka mleka
letnia woda
szczypta soli
1 łyżka oliwy lub oleju

Drożdże i pół szklanki letniego mleka łączymy razem rozrabiając rózgą. Dodajemy stopniowo około 3 łyżek mąki jednocześnie mieszając rózgą. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy zaczyn do podwojenia objętości.
Resztę mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy olej, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką dodając pozostałe mleko oraz wodę w razie potrzeby. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na ok. 2 h. U mnie ciasto odpoczywa pod kołdrą.

Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy je na cienki placek i układamy co lubimy.
Zaczynając od sosu smietanowego, sera mozzarella, ricotty czy zmielonego doprawionego twarogu.
Taka podstawą pizzy białej jest u mnie cukinia, czosnek rozmaryn, gruba sól morska i całośc polana oliwą z oliwek. To jest wersja bez sera.
Zrobiłam tez wersję z peperoni. Idealnie wpasowała się w te białe klimaty. A poniżej wersja full wypas z czerwoną cebulą, oliwkami i serem czosnkowym camembert.
A na koniec biała z serem i szparagami.
Pycha!!!