sobota, 28 maja 2011

Szparagi na cieście francuskim

Sezon na szparagi trwa krótko, więc korzystajcie. Można je kupić po bardzo okazyjnej cenie. Szczególnie pod koniec dnia. W końcu i tak po ugotowaniu odcina się końcówki.
Dziś banalny przepis na bardzo pyszną przekąskę lub lekka kolację.

Opakowanie ciasta francuskiego
pół paczki białych szparagów
serek typu bieluch
tymianek lub rozmaryn
ew. plasterki szynki
gruba sól morska

Szparagi należy obrać, najlepiej obieraczką do warzyw. Dokładnie obrać zaczynając od połowy w dół. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem masła.
Po ugotowaniu, wyławiamy szparagi odcinając zgrubiałe końcówki i studzimy warzywa.

Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, a wewnątrz płaty naznaczy delikatnie nożem mniejszy prostokąt. Smarujemy go bieluchem, posypujemy rozmarynem i układamy szparagi. Szaragi mogą być zawinięte w plastry szynki lub nie. Posypujemy sola morską.

Pieczemy w piekarniku do zrumienienia się ciasta.
Trudno mi podać czas i temperaturę, mój piekarnik nie posiada pokrętła do nastawienia temperatury. Więc eksperymentujcie.

Brzegi ciasta można posmarować rozmąconym jajkiem lub samym żółtkiem.

Jemy jeszcze lekko ciepłe.
Na samo wspomnienie chcę szparagi!!!