niedziela, 4 września 2011

Moje smaki lata

Lato to maliny, pomidory prosto z krzaka jedzone jak jabłko. Lato to przetwory, soki i wino. Te domowe najlepiej smakują. Ciasto ze śliwkami czy drożdżowe z truskawkami to też lato. Mi lato zawsze będzie się kojarzyć z pomidorami. Kiedy to będąc mała dziewczynką przechadzałam się między krzakami i zrywałam co czerwieńsze okazy, które od razu wędrowały do buzi. bez soli, bez pieprzu- nie trzeba było doprawiać, smak pomidora był wspaniały. Do dziś pamiętam zapach malinowego pomidora - dziś naprawdę rzadko spotykane. Lato to też grzyby- kurki w sosie śmietanowym, podgrzybki suszone nad gazem oraz uwielbiane przeze mnie kominki (wronie uszy). Te ostatnie wykorzystuje do pierogów z kapusta albo do pasztecików drożdżowych.
 I tak dla podsumowania odchodzącego powoli lata zapraszam Was na malinowe koperty z ciasta francuskiego oraz gazpacho buraczkowe (zainspirował mnie przepis z sierpniowej Kuchni).

 Malinowe koperty

Opakowanie ciasta francuskiego
dżem lub konfitura malinowa
rozmącone jajko


Ciasto kroimy na 12 równych kwadratów, na środek nakładamy po łyżce konfitury. Trzy rogi smarujemy jajkiem lub wodą. Składamy zaczynając od nie posmarowanego rogu, a potem na przemian resztę. na koniec dociskamy środek palcem. Smarujemy koperty jajkiem i pieczemy do zrumienienia.

Gazpacho buraczkowe
2 buraki

3 pomidory
1/2 papryki czerwonej
3 ząbki czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
łyżka octu winnego
sól morska
świeżo mielony pieprz
do dekoracji: wędzony łosoś, natka pietruszki, koperek

W oryginale były to marynowane buraki, ja zrobiłam z pieczonych. Więc to kwestia umowna z jakich buraków przyrządzamy gazpacho.

Buraki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i pieczemy do miękkości. Z papryki usuwamy pestki i opiekamy, aby pozbyć się skórki. jeśli ktoś woli świeżą to trzeba tylko usunąć pestki. Pomidory sparzamy wrzątkiem (wcześniej naciąć czubek i spód na krzyż),a następnie hartujemy zimną wodą. Obieramy ze skórki i usuwamy stwardniałą część. Buraki, pomidory, paprykę i czosnek kroimy w kostkę i miksujemy z oliwą, octem, sola i pieprzem. Schładzamy w lodowce około 2 godzin. Dekorujemy wędzonym łososiem, koperkiem i natką.