niedziela, 22 stycznia 2012

Szybkie kruche ciasteczka

Wertowałam dziś net jak szalona, a wszystko w poszukiwaniu fajnego przepisu na ciasteczka. Ot tak zachciało mi się. Przepisów jak zwykle pełno, co drugi to inny. a najbliższy był mi przepis Agaty. Choć i tak go zmodyfikowałam.
  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 140g miękkiego masła/margaryny
  • 75g cukru
  • bakalie: kilka daktyli, migdały

Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło/margarynę i posiekać nożem do uzyskania minimalnych grudek, dodać kakao i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać posiekane bakalie.
Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm placek i wykrawać krążki. Zamiast podsypywać mąka można użyć cukru pudru.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.
A w piekarniku siedzi szarlotka na kruchym spodzie.