poniedziałek, 21 października 2013

Szynka w coli

Oczywiście pierwszą osobą , która szynkę w coli zrobiła była Nigella Lawson. Jej przepisy chyba obiegły cały świat. Nowatorskie pomysły i wykorzystanie składników podoba się chyba wszystkim. A na pewno są inspiracją do tworzenia własnych przepisów.
Oryginalny przepis na szynkę w coli znajdziecie --> tutaj, jednak ja przepis troche zmodyfikowałam.

 ok 1,5 kg szynki wieprzowej
1,5 l coca- coli lub pepsi
1 duża cebula
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki musztardy Dijon
łyżka miodu
goździki

Szynkę wraz z przyprawami oraz obrana i przekrojona na pół cebula wkładam do gara i zalewam coca-colą. Na dużym ogniu doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję ok 1-1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmuje i studzę. Następnie z miodu i musztardy robię papkę i dokładnie nacieram szynkę oraz szpikuje goździkami (wg uznania - u mnie pół opakowania). Wstawiam jeszcze na 40 minut do piekarnika, aż sie z wierchu zrumieni.

Zapewniam was, że Coli nie czuć tak bardzo, a smak jest nie do opisania.