wtorek, 17 grudnia 2013

Pieczone jeżyki

To alternatywa dla gołąbków i tych duszonych i pieczonych. A inspiracja dla mnie był brak gazu, gdyż mamy go z butli. Wiadomo jak to przed świętami i w portfelu pustka i o dostawę trudniej. Ale na szczęście piekarnik jest elektryczny, więc tak o to powstały jeżyki:

1 kg mięsa (mielona łopatka)
2 torebki ryzu białego
4 średnie pieczarki
6 dużych liści kapusty pekińskiej
1 jajko
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz

Sos:
0,5 l soku pomidorowego
0,5 l wody
2 łyżki koncentraty pomidorowego
szczypta ulubionych ziół

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a kapustę pekińska kroimy w cieniutkie paseczki. Ryżu nie gotujemy. W dużej misce mieszamy wszystko razem. Możemy też dodać starta marchewkę.
Ręce zwilżamy woda i formujemy kule lub wałeczki, po czym uformowane układamy w formie żaroodpornej lub na blasze. Składniki sosu mieszamy razem, po czym zalewamy sosem pomidorowym.
Pieczemy 60 min w 170 stopniach. PO 30 minutach należy je odwrócić na druga stronę.