środa, 25 maja 2016

Kasza gryczana zapiekana z peklowaną łopatką

Kasza jest ostatnio bardzo popularna, co więcej bardzo zdrowa. Warto sobie przygotować posiłek z jej udziałem. Tak już się utarło, że kasza jest dodatkiem do drugiego dania. Ale bardzo często jest tez wykorzystywana do pasztetów, sałatek, zup, a nawet deserów. Do tych ostatnich bardzo często wykorzystuję się kaszę jaglaną, która jest tak wdzięczna, że można ją wykorzystywać na 100 sposobów.
Jednak dziś skupię się na kaszy gryczanej, która głównie jest dodatkiem do potraw. DO takich typowych znanych potraw gdzie wykorzystuję się kasze gryczaną  jest słynna nasza polska kaszanki. Na Lubelszczyźnie w niektóre wiejskie święta przygotowuje się ciasto zwane kaszakiem.  Są tez bliny gryczane, a także robi się z niej mąkę. Jest tez doskonałym składnikiem farszów, np. do gęsi.
Rozróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej: niepaloną (nieprażoną, jaśniejsze ziarna) oraz prażoną. Ta druga jest mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania gnie część witamin, ale ma bardziej wyrazisty smak. Kasza niepalona szybciej się rozgotowuje. Polecam wypróbować samemu.

Teraz czas na przepis.
Mięso do tego dania najlepiej przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu będzie kruche i smaczniejsze. Zapeklowane będzie odpoczywało cała noc w lodówce, aż przejdzie wszystkimi smakami.

200 g kaszy gryczanej prażonej (może być w torebkach)
300 g łopatki wieprzowej
2 suszone pomidory
garść suszonej żurawiny
1 cebula
pół pora
czosnek niedźwiedzi
majeranek
sól peklowa lub kamienna
pieprz

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy. Zakrywamy folia spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia mięso podsmażymy na oleju aż zmieni barwę. Aby się nie przypaliło można dodać odrobinę wody. Smażymy około 10 minut, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulę oraz pora. Zestawiamy z ognia i przygotowujemy kaszę.
Czas gotowania skracamy  o 2 minuty niż jest napisane na opakowaniu.
W między czasie przygotowujemy formę do zapiekania. Smarujemy ją tłuszczem, wykładamy ugotowaną jeszcze ciepłą kaszę, dodajemy podsmażone mięso oraz suszoną żurawinę i pokrojone w paski pomidory. Można wymieszać składniki.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wkładamy formę z daniem i zapiekamy około 30 minut do zrumienienia.