środa, 15 czerwca 2016

Stri fry z tofu

Takie szybkie danie jest idealne na lunch do pracy. Nie wymaga wielkich umiejętności, a i przygotowuje się je łatwo. Jedyne to co Nam potrzeba to wyczucie czasu, odpowiednie składniki i zaostrzony smak na kuchnie azjatycką.
W moim przepisie wykorzystałam warzywa mrożone, ale z powodzeniem możecie użyć świeżych warzyw. Niech to będzie mieszanka marchewki, papryki, fasolki, groszku albo cukinii. Dodałam też zakupioną kiedyś chryzantemę jadalną.

kostka tofu
warzywa mrożone lub świeże
dodatkowo papryka słodka
łyżeczka Schiracha
łyżka sosu ostrygowego
łyżka sosu sojowego less salt
2 łyżki oleju kokosowego
ew. chryzantema jadalna
czarny sezam
makaron soba, udon

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Tofu kroimy w kostkę lub mniejsze prostokąty.Paprykę słodka kroimy w paseczki lub po całości w "kółka". W woku rozgrzewamy olej na który wrzucamy mieszankę warzyw i smażymy około 3-4 minuty ciągle mieszając, po czym dodajemy paprykę słodką i znów mieszamy. Następnie dodajemy sos ostrygowy, sojowy, Schirachę, tofu  i delikatnie mieszamy całość. Aby przyprawy dokładnie wymieszały się ze wszystkimi składnikami. Na koniec dodajemy chryzantemę jadalną (zielone liście - zachowuje się tak samo jak szpinak, więc nie wymaga długiej obróbki).

Danie podajemy w miseczkach z ciepłym makaronem, na którym wykładamy warzywa z tofu i posypujemy czarnym sezamem.