piątek, 15 lipca 2016

Lemoniada z czarnych porzeczek

Tym razem przedstawiam Wam pyszną lemoniadę z czarnych porzeczek. Czerwone porzeczki już wypróbowane, tutaj znajdziecie przepis. Zawierają one zdecydowanie więc soku od czerwonych. Są nieco kwaśniejsze, przez co zawierają dużo witaminy C. Wśród tych dwóch rodzajów porzeczek ta jest moim faworytem. Można tez dodać listki mięty dla lekkiego orzeźwienia.

500 g czarnych porzeczek
1 obrana pomarańcza
4 litry +200 ml wody niegazowanej
6-7 łyżek cukru

Porzeczki obieramy z łodyżek, pomarańczę kroimy na cząstki i wraz 200 ml wody blendujemy w blenderze kielichowym około 3 minuty.
Przygotowujemy sobie garnek oraz sito. Przez sito do garnka przecieramy zblendowane porzeczki, resztki na sicie wyrzucamy i dodajemy cukier. Mieszamy aż się rozpuści.  Przelewamy do dzbanka lub karafki i chłodzimy w lodówce. Możemy też wypić od razu dodając plasterki cytryn i kostki lodu.