środa, 29 listopada 2017

Szybkie słodkie wiatraczki z ciasta francuskiego

Czasem przychodzi taka ochota na coś słodkiego i nie chce się czekać aż upiecze się ciasto. Dlatego mam alternatywę na takie szybkie ciasteczka-wiatraczki.
Idealna do tego będzie domowa konfitura malinowa, miodzio!
Masz ochotę na wiatraczka?

Opakowanie ciasta francuskiego
malinowa konfitura
cukier perłowy
1 jajko


Ciasto francuskie pokrój na równe kwadraty, od każdego kata natnij ciasto do środka nie docinając do końca. Każdy nacięty trójkąt zawiń do środka tak aby powstało "skrzydełko" wiatraczka.  Na środek nałóż łyżeczkę konfitury.
Rozkłóć jajko rózgą lub widelcem, a pędzelkiem posmaruj ciasteczka.
Nagrzej piekarnik do 160o i piecz aż wiatraczki się zrumienią, a ciasto urośnie.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/11/szybkie-sodkie-wiatraczki-z-ciasta.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/11/szybkie-sodkie-wiatraczki-z-ciasta.html
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/11/szybkie-sodkie-wiatraczki-z-ciasta.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz