środa, 6 czerwca 2018

Kokosowy deser chia

Ten deser to kolejny, który można zrobić w różnorodnych wariantach z ulubionymi dodatkami. Jako, że sezon na truskawki w pełni postanowiłam właśnie je wykorzystać. Pobawiłam się również innymi smakami, co razem dało niecodzienne doznania smakowe.

400 ml mleka kokosowego w puszce
50 g nasion chia
3 łyżki syropu trzcinowego 
250 g truskawek
owoce do dekoracji

Mleko otwórz wlej do naczynia i wymieszaj rózgą aby miało jednolita konsystencję, dodaj 2 łyżki syropu trzcinowego. Mleko lekko zmieni kolor na beżowy. Teraz wsyp nasiona chia, wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki (może stać nawet całą noc). Pudding ma być gęsty.
Truskawki zmiksuj dodając 1 łyżkę syropu trzcinowego. Miksuj dalej na gładka masę.
Przygotuj słoiczki lub inne naczynia i przełóż pudding do 3/4 wysokości naczynia. Resztę naczynia uzupełnij zmiksowanymi truskawkami. Wstaw do lodówki aby deser się schodził. Udekoruj owocami tuż przed podaniem.

Deser przygotowany w słoiku można zabrać do pracy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz