wtorek, 12 czerwca 2018

Ciasteczka parmezanowe

Te ciasteczka są idealne na imprezy, spotkania ze znajomymi przy piwie. Kto nie lubi słodkości pokocha te maleńkie ciasteczka od pierwszego gryza. Są nie tylko pyszne, ale i rozpadają się już przy pierwszym ugryzieniu. Są tak kruche, ze nie do uwierzenia. Ciasto ciężko się zarabia i wałkuje ale są warte każdego zachodu!
Na zrobienie tych ciasteczek potrzeba trochę czasu, ale uwierz mi warto! Warto dla tego smaku i och kruchości. Warto by zaskoczyć innych. I nie ma nic trudnego w ich przygotowaniu.

100 g skór z parmezanu
250 ml oleju ryżowego (jest mniej aromatyczny niż oliwa z oliwek)
gaza

Ja miałam parmezan ze skórami bez wosku, jeśli masz skóry owoskowane użyj tylko sera. Zawsze zostawiam skóry, przydają się do wzmocnienia smaku w potrawach. Można je mrozić. W tym przepisie będą dwa zastosowania dzięki skórom parmezanu.  Parmezan ma być zmielony na wiór, pył. Jeśli masz w kawałku zmiel go w maszynce do mięsa.
Zmielony parmezan przełóż do słoika i zalej olejem. Zamknij słoik i odstaw na minimum 24 godziny do lodówki (lepiej jeśli będzie stał dłużej, u mnie 3 doby).
Po tym czasie na słoik załóż gazę i przelej powoli olej. Tak aby wiórki były minimalnie w oleju. W ten sposób otrzymasz olej o smaku parmezanu oraz wiórki potrzebne do ciasteczek.

Ciasteczka:

Wiórki otrzymane z przepisu wyżej
125 g margaryny Palma
250 g maki pszennej typ 550
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. płatki parmezanu

Margarynę Palma rozpuść i ostudź. Mąkę przesiej i przełóż do misy robota kuchennego, dodaj sól, proszek do pieczenia, rozpuszczone margarynę, śmietanę, jajka oraz wiórki parmezanu. Zagniataj tak długo za pomocą haka), aż wszystkie składniki się połączą w całość. Jeśli ciasto jest za suche dodaj lodowatej wody, jeśli mokre trochę mąki.
Zagniecione ciasto zapakuj w worek foliowy lub folię spożywczą, włóż do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nastaw na 170o góra-dół.
Po dwóch godzinach ciasto wyłóż na stolnic obficie obsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na płat o grubości 5 mm i wykrawaj pożądane kształty. Jeśli chcesz obsypać ziołami lub płatkami parmezanu wcześniej posmaruj ciasteczka rozkłóconym żółtkiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku 9-11 minut. Ostudź przed podaniem!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz