niedziela, 22 lipca 2018

Pieczone pierogi z soczewicą

Uwielbiam pierogi! Ta potrawa to nasze dziedzictwo narodowe! Zaraz po rosole, pomidorowej czy schabowym - pierogi są obowiązkowa potrawą, którą każdy Polak znać powinien, a każda gospodyni powinna umieć je zrobić. Rodzajów pierogów mamy niezliczenie wiele, a metody ich przyrządzania są bardzo łatwe. Szczycimy się nimi wszędzie, znane są na całym świecie. jednak od lat trwa wojna kto je wymyślił. Jak dla mnie ten kto to zrobił powinien dostać Oskara i dożywotnią porcję pierogów na każde skinienie!
Pierogi z soczewicą są bardzo smaczne i zdrowe. Zwykle przyrządzam gotując we wodzie, ale tym razem postanowiłam je upiec. Są te drożdżowe pierożki z pysznym soczewicowym farszem.

Farsz:
250 g zielonej soczewicy
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki lubczyku suszonego
sól
pieprz
olej do smażenia

Soczewicę wypłucz, przełóż do garnka. Zalej wodą 2 cm ponad soczewicę, pozwól jej napęcznieć, znów uzupełnij wodą, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki marchew oraz suszony lubczyk i ugotuj do miękkości warzyw.
Odcedź i zostaw do ostudzenia.
Gdy już warzywa wystygną zmiel w maszynce. Cebulę drobno pokrój, dodaj 1/2 łyżeczki soli i tyle samo cukru. Dobrze wymieszaj i przesmaż na oleju aż cebulka będzie miękka i lekko złota. Tak przesmażona cebulkę dodaj do zmielonej soczewicy i dokładnie wymieszaj farsz. Do praw do smaku. Z farszu przygotuj kulki trochę większe niż orzech włoski.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
4 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
ok. 300 ml letniej wody
50 g roztopionego masła

Z podanych składników zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde dolej wody, jeśli za lepkie dodaj mąki. Nie odstawiaj do wyrośnięcia! Od razu rozwałkuj i wykrawaj krążki na pierogi. Na każdy krążek nakładaj po kulce farszu, zwiń na pól i dociskaj ciasto aby się zlepiło. Postępuj tak z każdym pierogiem.

Piekarnik nastaw na 170o góra-dół.
Na blasze połóż papier do pieczenia, na nim pierogi. Za pomocą pędzelka posmaruj pierożki masłem. Piecz około 12 minut do zrumienienia się pierożków.

Podawaj z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz